ГоловнаЕкономікаДержава

Нацбанк вперше з початку війни підвищив курс долара до гривні

НБУ вживає заходів для збалансування валютного ринку та підтримання економіки в умовах війни.

Нацбанк вперше з початку війни підвищив курс долара до гривні
Фото: akcenty.com.ua

Національний банк України з 21 липня скорегував офіційний курс гривні до долара на 25% до 36,5686 грн/$. До цього з 24 лютого курс був зафіксований на рівні 29,2549 грн/$.

Про це повідомила пресслужба НБУ.

"Такий крок дасть змогу збільшити конкурентоспроможність українських виробників, зблизити курсові умови для різних груп бізнесу та населення та підтримати стійкість економіки в умовах війни", - йдеться в повідомленні.

У Нацбанку наголосили, що офіційний курс гривні до долара США й надалі є фіксованим.

"Фіксація курсу гривні на рівні 29,25 грн/$ на початку війни допомогла забезпечити стабільну роботу фінансової системи. Механізм фіксації курсу є стабілізатором економіки в поточних умовах. Війна триває вже майже п'ять місяців, за які відбулися суттєві зміни в нашій та світовій економіці. У таких умовах офіційний курс гривні на рівні 24 лютого вже не відповідає реаліям та поступово втрачає роль якоря для очікувань. Ураховуючи це, Національний банк здійснює разову корекцію офіційного курсу гривні до долара США та фіксує його на рівні 36,5686 грн/$", – пояснив голова НБУ Кирило Шевченко.

За оцінками Національного банку, корекція обмінного курсу збільшить приплив і відповідно продаж валютної виручки експортерами, мінімізує спекуляції на ринку та дасть змогу стабілізувати курс.

"Корекція офіційного курсу гривні матиме лише обмежений вплив на прискорення темпів зростання цін, зумовлене останні місяці насамперед наслідками війни для пропозиції товарів і послуг та вартості логістики, а також динамікою цін на світових товарних ринках. Натомість фіксація офіційного курсу на новому стійкішому рівні дасть змогу НБУ зберегти контроль над ціновою динамікою в Україні", – додали в НБУ.

Нагадаємо, на початку лютого, перед повномасштабним військовим вторгненням Росії, Нацбанк Національний банк послабив офіційний курс гривні до долара на 6 копійок. Курс гривні було встановлено на рівні 28,39 грн/$.

Офіційний курс гривні до євро становив на рівні 32,14 грн (на 2 лютого – 31,89 гривні).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram