ГоловнаЕкономікаДержава

Технічний дефолт Росії може відбутися 25 травня, – міністр фінансів США

Сполучені Штати планують заблокувати російські виплати за держборгом.

Технічний дефолт Росії може відбутися 25 травня, – міністр фінансів США
Фото: tsn.ua

Міністр фінансів США Джаннет Єллен заявила про те, що Сполучені Штати не мають юридичних повноважень на арешт активів Центробанку РФ на понад 300 млрд доларів. Однак є велика імовірність того, що спеціальна ліцензія, яка видана Росії для проведення платежів власникам американських облігацій, не буде продовжена.  

Про це пише Reuters.

Термін дії ліцензії спливає 25 травня, тож РФ має провести платіж за облігаціями у цей день. Якщо ліцензія буде відкликана, і Росія спробує розрахуватися у рублях, це може стати причиною технічного дефолту.

Деякі західні чиновники говорили про доцільність арешту активів Центробанку Росії, які заморожені санкціями. Проте міністр фінансів США вважає, що такий крок суперечить американським законам, отже, може створити прецедент. Інші країни можуть втратити довіру до центральних банків Сполучених Штатів. 

Нагадуємо, зовнішній борг РФ та її компаній сягає 150 млрд доларів. При цьому виплатити їх для країни проблематично – західні санкції заморозили 350 млрд доларів її золотовалютних резервів, що становить близько 60% їхнього обсягу.

Росія вже була на межі дефолту 16 березня, коли країна мала здійснити виплату за купоном у доларах. Хоча багато факторів вказували на дефолт, РФ все ж змогла провести валютні виплати завдяки винятку з санкцій США, який діє до 25 квітня. 

Мінфін США згодом вирішив закрити цю лазівку та заборонив Росії проводити доларові платежі за державним боргом із рахунків російських установ в американських банках.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram