ГоловнаЕкономікаДержава

Єврокомісія створить транспортні "лінії солідарності" з Україною, щоб полегшити експорт продовольства

Війна, яку розв'язала Росія в Україні, створює загрозу голоду внаслідок продовольчої кризи у країнах Африки.

Єврокомісія створить транспортні "лінії солідарності" з Україною, щоб полегшити експорт продовольства
Фото: elevatorist.com

Сьогодні Європейська комісія ухвалила рішення про створення так званих транспортних "ліній солідарності", щоб допомогти Україні експортувати власну сільськогосподарську продукцію.

Про це йдеться на сайті Єврокомісії

"У межах солідарності з Україною Європейська Комісія сьогодні презентувала пакет дій для допомоги Україні в експорті її сільськогосподарської продукції. Після російського вторгнення та блокади українських портів була зупинена доставка споживачам українського зерна та інших сільськогосподарських товарів", – йдеться у повідомленні. 

Ця ситуація загрожує глобальній продовольчій безпеці, що засвідчує нагальну необхідність альтернативної логістики та організації інших шляхів доставки з використанням усіх відповідних моделей транспорту. 

"Україна – житниця світу. Створюючи перепони для життєво важливого експорту, війна, яку розв'язав Кремль, загрожує безпеці в усьому світі", – заявила голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн.

Нагадаємо, через російську військову агресію шість морських портів не можуть приймати і відправляти вантажі. У звичайному режимі працюють тільки дунайські порти. Через порти, які зараз або закриті, або заблоковані, проходило понад 90% загального товарообігу. Порти Дунаю спроможні забезпечити 10% товарообігу, наразі Мінінфраструктури вживає заходів для збільшення їхньої потужності.

На думку спікера Одеської ОВА Сергія Братчука, РФ блокує експорт українського зерна для створення продовольчої кризи у країнах Африки та Близького Сходу. Таким чином Росія намагається чинити тиск на держави світу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram