ГоловнаЕкономікаДержава

НБУ прогнозує вихід економіки на докоронавірусний рівень до кінця року

Локдауни першої половини року віднімуть від росту ВВП лише пів відсотка.

НБУ прогнозує вихід економіки на докоронавірусний рівень до кінця року
Фото: www.profi-forex.org

Національний банк прогнозує, що січневий загальнонаціональний локдаун і весняні регіональні локдауни віднімуть від росту ВВП приблизно пів відсоткового пункту.

Про це йдеться у свіжому інфляційному прогнозі Національного банку.

"Цей макропрогноз ґрунтується на припущенні про збереження адаптивного карантину в першому півріччі та послаблення поточних обмежень вже з травня. За базовим сценарієм очікується, що в умовах жорсткого карантину (“червоні зони”) одночасно перебуватимуть не більше 13 областей, і поступово їх кількість скорочуватиметься. У таких умовах вплив усіх карантинних обмежень, що застосовувались у першому півріччі на річний ВВП оцінюється в -0.5…-0.6 в.п. Надалі обмеження стосуватимуться не заборон для економічної діяльності, а лише дотримання вимог щодо антиепідемічних заходів з боку населення", - вважають в НБУ.

Регулятор зазначив, що, попри локдауни, українська економіки вже в 2021 році перевищить докризовий рівень. Ріст ВВП очікується в районі 3,8%.

"Перегляд прогнозу зростання реального ВВП у 2021 році до 3.8% з 4.2% ураховує триваліші та посилені карантинні обмеження протягом першого півріччя, які гальмуватимуть економіку. Водночас це збільшує потенціал росту у 2022 році, відповідно темпи зростання реального ВВП були підвищені з 3.8% до 4.0%", - сказано в документі.

Нагадаємо, що МВФ прогнозує Україні ріст ВВП на рівні 4,0%.

В Офісі президента розраховують, що ріст внутрішнього валового продукту у 2021 році перевищить 5%. Кабінет міністрів дотримується свого прогнозу в 4,6%.

У 2020 році економіка України через коронакризу впала на 4,2%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram