ГоловнаЕкономікаБізнес

Nissan подав позов на $91 млн проти колишнього топменеджера

Карлос Гон наприкінці минулого року втік з Японії в Ліван.

Nissan подав позов на $91 млн проти колишнього топменеджера
Карлос Гон
Фото: Asahi

Японська автомобільна компанія Nissan Motor Co. подала позов на 10 мільярдів єн (близько $91 млн) проти колишнього топменеджера Карлоса Гона.

Про це йдеться на сайті компанії.

Nissan вимагає відшкодувати збитки "внаслідок багаторічних проступків і шахрайських дій" Гона.

У повідомленні сказано, що топ-менеджер користувався закордонною нерухомістю без оплати оренди, літав на корпоративних літаках, платив сестрі й особистим юристу голови Nissan у Лівані. Крім того, в суму позову увійшли витрати на внутрішнє розслідування дій Гона і пов'язані з цим юридичні послуги.

Позов розглядатиме окружний суд у Йокогамі.

Карлос Гон був одним з небагатьох іноземних топменеджерів у Японії. Він починав свою кар'єру в Michelin у Франції, потім перейшов у Renault. 1999 року приєднався до Nissan, коли той був куплений французьким виробником, а 2001 року став гендиректором і врятував Nissan від банкрутства. Гон також займає керівні посади в Renault і Mitsubishi Motors.

У листопаді 2018 його заарештували за підозрою в порушенні фінансового законодавства Японії. Згідно з матеріалами внутрішнього розслідування, протягом багатьох років він занижував свої доходи у звітах для Токійської фондової біржі і використовував активи Nissan в особистих цілях. За даними слідства, Гон з 2011 року приховав від декларування 10 млрд єн (у перерахунку - 79 млн євро).

Через кілька місяців його відпустили під заставу без права виїзду за кордон. Загальна сума внесених ним коштів склала 14 млн доларів.

Гона мали судити у квітні 2020 року, але наприкінці грудня йому вдалося втекти з Японії в Ліван.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram