ГоловнаЕкономікаБізнес

DW: ексголова "Нафтогазу" Бакай був посередником під час продажу ІСД росіянам у 2009 році

Холдинг зараз де-факто банкрут.

DW: ексголова "Нафтогазу" Бакай був посередником під час продажу ІСД росіянам у 2009 році
Игорь Бакай
Фото: argumentua.com

Співвласники корпорації "Індустріальний союз Донбасу" Сергій Тарута і Олег Мкртчан отримали $2,7 млрд від її продажу росіянам наприкінці 2009 року, але $225 млн вони сплатили за посередництво Ігорю Бакаю.

Про це пише DW з посиланням на судові матеріали лондонського суду.

Сергій Тарута разом зі своїм партнером Віталієм Гайдуком створив ІСД у процесі приватизації у 1990 році. Згодом до них приєднався третій партнер - росіянин Олег Мкртчан.

У 2009 році Тарута і Мкртчан викупили у Гайдука його пакет у 33,8% за $750 млн, а через лічені тижні продали його росіянам, додавши до цього пакета по 8,1% зі своїх часток. Отже, російські інвестори, пов'язані з ВЕБ, отримали контрольний пакет 50%+2 акції ІСД.

Ціна продажу ІСД становила $2,7 млрд. Тобто за вирахуванням грошей, сплачених Гайдуку, Тарута і Мкртчан отримали по $1 млрд за 8%, які продав кожен з них.

Гайдук через роки дізнався про це і у 2016 році подав позов до Високого суду Лондона. Гайдук вважає себе обдуреним і вимагає від Тарути і Мкртчана $1 млрд компенсації. Судова суперечка знаходиться на завершальній стадії.

Посередником під час продажу ІСД, як виявилося під час судових розглядів, тоді був колишній політик і бізнесмен Ігор Бакай. Він отримав нечувано високу комісію в розмірі 8,2% від суми продажу активу, або $225 млн.

Посередницький гонорар мали виплатити на рахунки офшорної компанії у Белізі. Згідно з конфіденційним меморандумом, посередник мав знайти покупця на контрольний пакет акцій ІСД і забезпечити в разі необхідності кредитне фінансування транзакції.

Бакай на той момент мав дуже хороші зв'язки в Москві, аж до кремлівських кабінетів. Ці контакти він налагодив завдяки газовому бізнесу і також очолюючи пізніше державну українську компанію "Нафтогаз". Уже 15 років підприємець живе в Росії, куди він свого часу втік від кримінального переслідування на батьківщині, і отримав громадянство.

У переговорах про майбутнє ІСД, крім Ігоря Бакая, тоді брав участь і кум Володимира Путіна, нині депутат Верховної Ради Віктор Медведчук. Під час судового процесу в Лондоні стало відомо, що Бакай і Медведчук у "Меморандумі про взаєморозуміння" закріпили за собою опціон на придбання 10% акцій ІСД, який не було реалізовано.

Зараз холдинг, за словами Тарути, де-факто банкрут. З 2014 року найбільші заводи ІСД розташовані на непідконтрольній уряду частині Донбасу, їх ринкова вартість близька до нуля.

При цьому Тарута як і раніше контролює блокуючий пакет акцій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram