ГоловнаЕкономікаБізнес

Проєктувальником нової смуги в аеропорту Дніпра може стати компанія громадянина РФ

Тендер завдяки демпінговій ціні виграла компанія "Прогресстех-Україна".

Проєктувальником нової смуги в аеропорту Дніпра може стати компанія громадянина РФ

Компанія "Прогресстех-Україна" виграла тендер на розробку проєктної документації Міжнародного аеропорту "Дніпропетровськ".

Про це свідчать дані системи державних закупівель Prozorro.

У торгах 17 січня брали участь чотири компанії: держпідприємство "Південдіпрондіавіапром", фірма "Інститут Укрдорпроект", підприємство "Альтіс-Констракшн" і "Прогресстех-Україна".

Остання стала переможцем через найнижчу ціну - 13 млн гривень, хоча замовник готовий був викласти 26,5 млн гривень. Для порівняння, найближчий конкурент "Прогресстеху" готовий був проєктувати за 15 млн гривень.

Роботи слід виконати до 30 червня 2020 року.

За інформацією аналітичної платформи YouControl, керівником компанії є Андрій Фіалковський, а засновником - кіпрська офшорна компанія PROGRESSTECHGROUP LTD. Кінцевим бенефіціаром зареєстровано громадянина Російської Федерації Володимира Кульчицького.

Як зазначає журналіст Юрій Бутусов, Кульчицький є академіком військових наук Російської Федерації. 2003 року він був удостоєний звання "Заслужений працівник транспорту РФ".

Бутусов підкреслив, що "Прогресстех" працює в Україні давно, але саме з початку війни компанія посилила свою активність на українському ринку. На думку журналіста, мета Кульчицького в Україні - вербування кадрів на гроші держбюджету. "Конкурс треба скасовувати. Ніякого Прогресстеху на стратегічних об'єктах України бути не повинно", - написав Бутусов.

Нагадаємо, що реконструкція аеропорту в Дніпрі має початися влітку 2020 року. Він отримає злітно-посадкову смугу, яка зможе прийняти літаки всіх типів, а також міжнародний сучасний термінал і VIP-термінал.

Термінал нинішнього міжнародного аеропорту "Дніпропетровськ" перебуває у власності компанії "Дніпроавіа" (пов'язана з Ігорем Коломойським), а злітно-посадкова смуга належить державі.

Попередня влада розглядала можливість побудувати новий аеропорт у смт Солене - між Дніпром і Запоріжжям, але в Зеленського від цього проєкту відмовилися.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram