ГоловнаЕкономікаБізнес

Блок №5 ЗАЕС другим в Україні повністю перейшов з російського на американське ядерне паливо

До 2022 року на паливо Westinghouse перейдуть чотири блоки ЗАЕС.

Блок №5 ЗАЕС другим в Україні повністю перейшов з російського на американське ядерне паливо
Фото: npp.zp.ua

П'ятий енергоблок Запорізької атомної електростанції 11 грудня став другим енергоблоком в Україні, який працює виключно на паливі компанії Westinghouse.

Про це повідомляє пресслужба ЗАЕС.

"Під час ремонтної кампанії 2019 року активна зона енергоблоку №5 ЗАЕС була повністю завантажена паливом Westinghouse. Ще три блоки ЗАЕС - перший, третій і четвертий - мають зараз змішані завантаження", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що на сьогодні в активній зоні енергоблоків ЗАЕС перебуває така кількість ТВЗ-WR: 163 касети - на п'ятому, 84 (тобто половина) - на третьому і четвертому і вже 126 - на першому (який зараз перебуває на планово-попереджувальному ремонті).

"Використовуючи різні джерела постачання палива, ми насамперед забезпечуємо енергетичну безпеку України. Що стосується надійності альтернативного палива, то ТВС-WR демонструють хороші результати з механічної стабільності", - наголосив заступник головного інженера з ядерної та радіаційної безпеки ЗАЕС Олександр Ігнатченко.

До переваг цього палива відносять на Запорізькій АЕС і відсутність проєктних обмежень щодо циклів зміни потужності. Тобто таке паливо більш гнучке для використання в маневрових режимах. На блоках з паливом Westinghouse планується впроваджувати підвищення рівня потужності на 1,5%.

Першочерговим завданням керівництво ЗАЕС вважає перевести використання палива Westinghouse в промислову експлуатацію на певних енергоблоках ЗАЕС. Згідно з повідомленням, у 2020 році це відбудеться на блоці №5. Також наступного року очікується повне завантаження ТВС-WR активної зони енергоблоку №1, в 2021 році - енергоблоків №3,4. Через рік після цього за умови успішної дослідної експлуатації використання альтернативного палива перейде в промислове.

ЗАЕС - найбільша в Європі АЕС, має 6 енергоблоків типу ВВЕР-1000 загальною встановленою електричною потужністю 6 ГВт.

Нагадаємо, в Україні 13 атомних блоків типу ВВЕР-1000 і два блоки типу ВВЕР-440.

Раніше Україна закуповувала тепловиділяючі збірки для реакторів виключно в Росії, але з 2005 року в країну також надходить паливо американської Westinghouse. Нинішній договір "Енергоатом" і Westinghouse Electric передбачає постачання ядерного палива для забезпечення семи з 15 українських атомних енергоблоків до 2025 року.

Першим енергоблоком в Україні, який працює виключно на паливі компанії Westinghouse, став блок №3 Южно-Української атомної електростанції. Це сталося в липні 2018 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram