ГоловнаЕкономікаДержава

У Раду подали законопроєкт, який зробить повернення Приватбанку Коломойському неможливим, - ЗМІ

Його ініціатором став Кабмін.

У Раду подали законопроєкт, який зробить повернення Приватбанку Коломойському неможливим, - ЗМІ
Фото: София Гаврилюк

Кабінет Міністрів України подав до парламенту законопроєкт про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань функціонування банків, який унеможливить повернення Приватбанку його колишньому власнику Ігорю Коломойському. Документ було отримано 11 грудня, йдеться на сайті Верховної Ради.

Як пише "Економічна правда", документ змінює закони щодо виведення неплатоспроможних банків з ринку. Зокрема, передбачаються ситуації, коли держава в особі Міністерства фінансів може стати власником неплатоспроможного банку.

Законопроєкт вносить зміни до статей 41, 41.1 закону "Про систему гарантування вкладів фізичних осіб". За словами джерела видання в Кабміні, саме це встановить заборону для власників неплатоспроможних банків на отримання фінустанови назад. У ЗМІ однак зазначили, що не знайшли в цих статтях прямої заборони.

Також у документі прописуються зобов'язання банків дотримуватися нормативів Нацбанку, серед яких ліквідність і капітал.

Нагадаємо, власником 100% акцій Приватбанку тепер є держава в особі Кабінету Міністрів", хоча раніше власність визначалася за Міністерством фінансів

Колишній власник Приватбанку, олігарх Ігор Коломойський, заявляв, що поверне собі банк найближчим часом. Прем'єр-міністр Олексій Гончарук у відповідь на це говорив, що ексвласники ПБ не отримають його акцій.

Однак Коломойський оскаржує договір купівлі-продажу акцій Приватбанку між ФГВФО і Міністерством фінансів. І якщо Мінфін програє, то суд зобов'яже його повернути акції колишнім власникам. Передавання ж акцій Кабміну убезпечить від цієї ситуації, оскільки у Мінфіну до них більше немає доступу. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram