ГоловнаЕкономікаФінанси

МІБ прокоментував повідомлення про виведення коштів з банку Януковича

Банк заявив, що не мав права ставити під сумнів законність судових рішень.

МІБ прокоментував повідомлення про виведення коштів з банку Януковича
Фото: ii-bank.com.ua

Міжнародний інвестиційний банк заявив, що діяв в рамках законодавства, надаючи послуги фізичним особам, які брали участь у виведенні коштів з Всеукраїнського банку розвитку.

Про це йдеться в коментарі щодо розслідування програми "Схеми".

"Згадані в програмі фізичні особи відкривали банківські рахунки в АТ "МІБ" на тих самих умовах, які пропонуються всім клієнтам-фізичним особам. Такі умови є публічними. АТ "МІБ" не мало законних підстав для відмови у відкритті рахунків вищевказаним особам", - заявили в банку.

Після зарахування коштів МІБ звернувся в Державну службу фінансового моніторингу України, і гроші були заблоковані.

Однак коли суд зняв арешт, у банку не було підстав не віддавати гроші. "Виконуючи рішення суду про скасування арешту коштів, АТ "МІБ" не мало права ставити під сумнів законність судових рішень і перешкоджати клієнтам надалі розпоряджатися своїми коштами, які визнані судом, як законно отримані", - заявили в банку.

МІБ також повідомив, що на рахунках у банку заарештовано понад 200 млн грн, подальша доля яких має вирішуватися правоохоронними та судовими органами.

Нагадаємо, що Всеукраїнський банк розвитку був визнаний неплатоспроможним наприкінці листопада 2014 року. Тимчасова адміністрація в банку була аргументована тим, що проти Олександра Януковича як єдиного акціонера банку введені санкції Європейським Союзом.

У 2015 році на рахунках ВБР були заарештовані 2,6 млрд гривень, які вважалися грошима Олександра Януковича. "Під час досудового слідства встановлено, що посадові особи ПАТ "ВБР" у період 2012-2014 років незаконно видали кредити державним підприємствам за завищеними відсотковими ставками, а отримані злочинні доходи легалізували шляхом розміщення коштів на депозитних рахунках власника банку - Януковича О. В. і підконтрольних осіб - працівників банку "ВБР" та інших юридичних осіб. Слідчими ГСУ МВС проведено обшук у ПАТ "ВБР" та накладено арешт на депозитні рахунки фізичних та юридичних осіб на суму понад 2,6 млрд", - писав тоді міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

У 2018 році стало відомо, що під арештом залишилося всього 559 млн гривень, а решта були виведені, зокрема через МІБ.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram