ГоловнаЕкономікаБізнес

НКРЕКП видала ліцензію компанії-управителю заарештованих ТЕЦ Дубневичів

Ліцензію отримало ПП "Гарант Енерго М".

НКРЕКП видала ліцензію компанії-управителю заарештованих ТЕЦ Дубневичів
Братья Богдан и Ярослав Дубневичи
Фото: mediananny.com

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) видала ліцензію на право проведення господарської діяльності ТОВ "Гарант Енерго М", яке було відібрано Нацагентством України з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів (АРМА), як керуюче для цілісних майнових комплексів Новороздільської і Новояворівської ТЕЦ (ТОВ "Енергія-Новояворівськ" та ТОВ "Енергія-Новий Розділ") у Львівській області.

Відповідне рішення було ухвалено Нацкомісією сьогодні, 9 жовтня, під час засідання, передає РБК-Україна.

"Видати ТОВ "Гарант Енерго М" ліцензії на право провадження господарської діяльності з виробництва електричної і теплової енергії", - йдеться в матеріалах результатів засідання.

Як повідомлялося, Солом'янський райсуд Києва наклав арешт на цілісні майнові комплекси Новояворівської і Новороздільської ТЕЦ у Львівській області за клопотанням Національного антикорупційного бюро України (НАБУ).

Після цього ТЕЦ перейшли під тимчасове управління Нацагентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів (АРМА), яке згодом на конкурсній основі відібрало ТОВ "Гарант Енерго М" як таке, що керує цими активами.

Кінцевими бенефіціарами ТОВ "Енергія-Новий розділ" та "Енергія-Новояворівськ" є депутати Верховної Ради Богдан і Ярослав Дубневичі.

У вересні НАБУ завершило розслідування проти менеджерів Дубневичів. Їм закидають розкрадання 308 млн кубометрів газу.

За даними слідства, підприємства-власники Новояворівської та Новороздільської ТЕЦ протягом 2013-2015 років уклали низку угод про закупівлю у "Нафтогазу" природного газу для виробництва теплової енергії населенню.

З метою здешевлення тепла для цієї категорії споживачів НАК постачала комерційним ТЕЦ газ за цінами нижчими від ринкових. Однак, як встановили детективи НАБУ, понад 308 млн куб. м "пільгового" газу Новояворівська та Новороздільська ТЕЦ використовували не за цільовим призначенням

Цей газ вони пустили на виробництво електрики, яку пізніше реалізували держпідприємству "Енергоринок" - її поставили за тарифом, визначеним виходячи із собівартості електроенергії, виробленої з газу за ринковою ціною.

Так, на думку детективів бюро, ТЕЦ заробили 1,4 млрд гривень.

Розслідування фактів детективи бюро розпочали у грудні 2016 року.

У справі п'ять фігурантів, яким повідомлено про підозру у вчиненні злочину, кваліфікованого за ч. 5 ст. 191 (розкрадання), ч. 2 ст. 366 (службове підроблення), ч. 3 ст. 209 (відмивання грошей) Кримінального кодексу.

На Новояворівську та Новороздільську ТЕЦ у Львівській області накладено арешт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram