ГоловнаЕкономікаДержава

Київ увійде в опалювальний сезон без договорів на поставку газу

Гарячої води не буде ще тиждень.

Київ увійде в опалювальний сезон без договорів на поставку газу
Фото: kievvlast.com.ua

Київ увійде в опалювальний сезон, який стартує 15 жовтня, без договорів на поставку газу.

Про це повідомила прес-служба Мінфіну, який 3 жовтня здійснив перерахування 729,56 млн гривень додаткової субвенції на погашення різниці в тарифах у Києві

Це відкриває можливість для укладення мирової угоди між Києвом і "Нафтогазом України" про передачу боргів ПАТ "Київенерго" до КП "Київтеплоенерго". Засідання Господарського суду Києва, на якому угоду затвердять, призначене на 10 жовтня.

До 12 жовтня включно будуть укладені договори між "Київенерго" і "Київтеплоенерго" про передачу кредиторської заборгованості, і тільки після цього - орієнтовно 16-17 жовтня - можуть бути підписані контракти на поставку газу між "Київтеплоенерго" і "Нафтогазом України".

Незважаючи на те, що опалювальний сезон починається 15 жовтня, місцева влада не зобов'язана включати батареї, поки середньодобова температура повітря не опуститься до 8 градусів.

Однак відсутність газу також означає відсутність гарячої води у великої кількості споживачів.

Зараз без гарячої води через відсутність газу залишаються Оболонський, Подільський, Святошинський райони, більшість Деснянського району, частина Дніпровського та Солом'янського району. Гаряча вода є тільки в тих будинках, які отримують воду від ТЕЦ-5, Дарницької ТЕЦ, яка працює на вугіллі, і заводу "Енергія".

Нагадаємо, впродовж 2018 року енергооб'єкти київської комунальної власності були передані від "Київенерго" в управління комунального підприємства "Київтеплоенерго". При цьому "Нафтогаз" відмовився підписувати з ним договір на поставку газу доти, доки підприємство не визнає борги за пільговий газ, накопичені "Київенерго".

Результатом стала відсутність гарячої води у великої кількості споживачів і загроза зриву опалювального сезону. У ситуацію була змушена втрутитися центральна влада.

Згідно з планом, розробленим Кабміном, йдеться про мирову угоду між сторонами в суді. В рамках цього плану уряд вирішив виділити 730 млн гривень на погашення заборгованості з різниці в тарифах, а Київрада погодилася визнати 2,6 млрд гривень боргу (спочатку йшлося про 5 млрд гривень) за умови, що КП "Київтеплоенерго" отримує від "Київенерго" не тільки обов'язок, а й джерела для його погашення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram