ГоловнаЕкономікаБізнес

П'ять корисних книг про економіку

Lifelong learning (безперервне навчання) – це одна з тих навичок, без якої людині не обійтися в сучасному світі. LB.ua підготував для вас підбірку нон-фікшн літератури, яка цікаво і доступно розширить знання з економіки. Одне запитання - одна книга. Читайте інші рецензії та уривки з книг в нашій постійній рубриці "Ділові книги".

Які зміни чекають на світову економіку?

Фото: Yakaboo

«Індустрії майбутнього» Алека Росса пропонують нам літературну машину часу. Автор, радник держсекретаря США з інновацій, не лише описує професії майбутнього, а й дає поради, як ними оволодіти. «Інновації приносять у наше життя і надію, і загрозу», – пише Росс і намагається підготувати читача до того, що на нього чекає у найближчому майбутньому. Якими будуть драйвери економічних і соціальних змін? Хто втратить роботу, а хто створюватиме потужні стартапи? Які країни і чому стануть світовими лідерами? Які докорінні зміни будуть в усіх сферах життя: від медицини і освіти до бізнесу, від воєнних операцій до повсякденного спілкування? До речі, Уолтер Айзексон, автор бестселлера про Стіва Джобса, описав цю книгу так: «Читати її – це як слухати виступи на TED!»

І як жити у цьому новому майбутньому?

Фото: Yakaboo

«Сьоме чуття. Влада, багатство і виживання в епоху мереж» Джошуа Купера Ремо назвали бестселером видання The New York Times та Washington Post Автор, свого часу наймолодший редактор в історії журналу Time, експерт з Китаю, учень Генрі Кіссінджера, запрошує читача спробувати збагнути суть нашої доби. На його думку, епоха, в яку ми зараз тільки вступаємо, відрізнятиметься від наших днів так само, як доба Просвітництва від Середньовіччя. Він стверджує: формування нових мереж спричиняє появу нових і не дуже зрозумілих джерел влади. І досліджує новий владний ландшафт і нові інстинкти для існування у ньому.

Як ставити цілі та досягати їх?

Фото: Yakaboo

«Міряй важливе. OKR. Проста ідея зростання вдесятеро» Джона Доера на перший погляд може здатися підручником із ефективного менеджменту, адже містить інструкцію із впровадження OKR (objectives and key results) – цілей і ключових результатів у компанії або організації. Але ця книжка відомого американського інвестора є поєднанням прикладної бізнес-літератури й особистих історій становлення успішних проектів: Youtube, Intel, Google, Adobe, благодійних фондів Боно та подружжя Гейтсів.

Джон Доер працював в Intel з 1974 року, а також одним із перших вклав кошти у стартап Google. Але його книга не зовсім вписується у формат популярної бізнес-літератури, бо в ній багато відведено не лише управлінським методам, а й питанням взаємоповаги і людяності.

Як звички впливають на наш добробут?

Фото: Економічна правда

«Економіка бідності» Абхіджіт Банерджі, Естер Дуфло – це найкраща бізнес-книжка 2011 року за версією Financial Times і Goldman Sachs. Незважаючи на 7 років давності, вона не застаріла, особливо для України у передчутті виборів і зростанні популізму. Науковець із Індії та американка французького походження 15 років досліджували бідні країни на 5 континентах, щоб зрозуміти закономірності поведінки людей.

Вони почали із того, що шукали відповідь на запитання, як сотні мільйонів людей живуть на 99 центів на добу? Зібравши безліч історій і співставивши зі статистичними даними, автори книги переконались: перш ніж подолати бідність, потрібно з’ясувати обставини, що формують основу вибору людей. Чому той, кому бракує грошей на їжу, купує телевізор? Чому бідні нехтують безкоштовною вакцинацією, але витрачають гроші на неефективні ліки? Тільки зрозумівши їхню мотивацію, можна подолати бідність.

Чому ми купуємо непотрібні товари?

Фото: The Village Україна

Книгу «Фішинг. Хто і як маніпулює вашим вибором» Джордж Акерлоф та Роберт Шиллер написали, щоб дослідити і описати механізм нав’язування споживачам товарів і послуг, яких вони насправді не потребують. Через таке явище, як фішинг, ми купуємо дорогі, але непрактичні автівки або стаємо жертвами шкідливих звичок. Ця книга і про особисту фінансову безпеку, і про глобальну економіку. Вона про дірки у власному бюджеті та світову економічну кризу. Завжди є ті, хто маніпулює і ті, хто піддається на маніпуляції, пишуть Акерлоф і Шиллер. Автори хоча і є прихильниками вільного ринку, все ж хочуть застерегти читача від фішингу і «рішень, які людям, власне, не потрібні».

Цікаве спостереження із книги: фішинг беззаперечно має багато негативних наслідків, але й позитивну складову – допомагає економіці долати кризи.

Алла КошлякАлла Кошляк, журналіст
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram