ГоловнаЕкономікаДержава

Світовий банк погіршив прогноз ВВП України

"Затримуються ключові реформи, і затримується перегляд програми МВФ".

Світовий банк погіршив прогноз ВВП України
Анастасия Головач и Фарук Хан
Фото: Анна Стешенко

Світовий банк погіршив прогноз зростання ВВП України з 3,5% до 3,3% у 2018 році.

Про це повідомив керівник програм і провідний економіст СБ Фарук Кхан під час презентації нового економічного огляду і макроекономічного прогнозу для України.

"Інвестори стурбовані тим, що затримуються деякі ключові реформи, і тим, що затримується перегляд програми МВФ. Україні потрібне фінансування, а середовище, в якому його можна взяти, ускладнюється. Україні необхідно 7,7 млрд доларів, щоб повернути зовнішній борг наступного року, а також 2,9 млрд необхідно, щоб закрити фіскальний дефіцит", - сказав він.

За словами Кхана, дуже важливо також, щоб Україна затвердила і реалізувала бюджет на наступний рік, який вона може собі дозволити. "Серед іншого, необхідно обмежити зростання зарплат, особливо в державному секторі. Для субсидій необхідно використовувати метод таргетування", - додав економіст.

За його словами, введення податку на виведений капітал скоротить надходження в держбюджет, тому його введення з наступного року не є доцільним.

"Одна з реформ, яка повинна далі швидко просуватися, - це реформа банківського сектору. Половина банківського сектору перебуває в держвласності, і понад половина кредитів у банківському секторі є неробочими. Необхідно прийняти закони про права кредиторів та управління державними банками", - додав Кхан.

Економіст київського офісу СБ Анастасія Головач натомість повідомила, що інфляція цього року збережеться на двозначному рівні через очікуване зростання цін на газ для населення.

"Ми очікуємо, що цього року інфляція складе 10%", - сказала вона.

Головач додала, що Україні вдасться виконати держбюджет з дотриманням передбаченого рівня дефіциту. Але в частині макроекономічної стабілізації, за її словами, необхідно забезпечити дефіцит держбюджету в середньостроковій перспективі на рівні 2,2% ВВП.

"Для забезпечення цієї мети в середньостроковій перспективі необхідно продовжити структурні реформи, серед іншого і скоротити роздуті установи держорганів", - сказала економіст.

Нагадаємо, Національний банк прогнозує зростання ВВП у 2018 році на рівні 3,4%, а інфляцію - на 8,9%.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram