ГоловнаСуспільствоПодії

НАБУ проводить обшуки на ТЕЦ братів Дубневичів

Опалювальний сезон у двох містах перебуває під загрозою.

НАБУ проводить обшуки на ТЕЦ братів Дубневичів
Фото: zaxid.net

Детективи Національного антикорупційного бюро проводять слідчі дії на ТЕЦ у Новояворівську. Про це повідомив генеральний директор "Енергія Новояворівськ" Андрій Гнатуш, передає ZAXID.NET.

НАБУ проводить обшуки за рішенням Солом'янського суду Києва у справі щодо колишніх керівників. Слідчі дії проводилися в двох місцях одночасно - в офісі і безпосередньо на теплоенергоцентралі. На ТЕЦ прийшли оперативники з автоматами. Всього у двох приміщеннях працювали близько 15 детективів.

За словами директора, обшуки на підприємстві почалися під час його відсутності. Детективи не дочекалися приїзду Андрія Гнатуша і почали вилучати документи.

"Я дуже голосно заявляю про те, що може статися зрив опалювального сезону у двох містах. Після цього мені віддячили обшуками", - сказав виданню Андрій Гнатуш.

За його словами, обшуки на теплоцентралі проводяться не вперше. У попередні рази вилучили багато потрібної документації, а це затримує підготовку до опалювального сезону.

Нагадаємо, Солом'янський суд Києва заарештував майно теплоенергоцентралей у Новояворівську і Новому Роздолі через розслідування про можливе заволодіння природним газом колишніми керівниками ТЕЦ. За рішенням суду, майно обох компаній передано Національному агентству України з питань виявлення, розшуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів (АРМА). Агентство призначило керуючого підприємствами.

"Нафтогаз України" відмовився продовжити договори на постачання газу. Тому Новояворівська та Новороздільська теплоенергоцентралі вже другий місяць не можуть подавати гарячу воду населенню та проводити підготовку до опалювального сезону.

"Енергія-Новояворівськ", за даними порталу YouControl, належить міським комунальним підприємствам "Новояворівськтеплокомуненерго" і "Міські електричні системи" (разом 7,6%), а також ТОВ "Агропромислове підприємство "Львівське"" (решта 92,4%), яке повністю належить Ярославу і Богдану Дубневичам.

У вересні НАБУ завершило розслідування проти менеджерів Дубневичів. Їм закидають розкрадання 308 млн кубометрів газу.

За даними слідства, підприємства-власники Новояворівської та Новороздільської ТЕЦ протягом 2013-2015 років уклали низку угод про закупівлю у "Нафтогазу" природного газу для виробництва теплової енергії населенню.

З метою здешевлення тепла для цієї категорії споживачів НАК постачала комерційним ТЕЦ газ за цінами нижчими від ринкових. Однак, як встановили детективи НАБУ, понад 308 млн куб. м "пільгового" газу Новояворівська та Новороздільська ТЕЦ використовували не за цільовим призначенням

Цей газ вони пустили на виробництво електрики, яку надалі реалізували держпідприємству "Енергоринок" - її постачали за тарифом, визначеним виходячи із собівартості електроенергії, виробленої з газу, за ринковою ціною.

Так, на думку детективів бюро, ТЕЦ заробили 1,4 млрд гривень.

Розслідування фактів детективи бюро розпочали у грудні 2016 року.

У справі п'ять фігурантів, яким повідомлено про підозру у вчиненні злочину, кваліфікованого за ч. 5 ст. 191 (розкрадання), ч. 2 ст. 366 (службове підроблення), ч. 3 ст. 209 (відмивання грошей) Кримінального кодексу.

На Новояворівську та Новороздільську ТЕЦ у Львівській області накладено арешт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram