ГоловнаЕкономікаБізнес

Чеський мільярдер готовий інвестувати $200 млн у розвідку українського газу, - ЗМІ

Компанія Nafta - лідер у галузі розвідки і видобутку вуглеводнів у Словаччині з більш ніж 100-річним досвідом роботи.

Чеський мільярдер готовий інвестувати $200 млн у розвідку українського газу, - ЗМІ
Фото: ukrnafta.com

Зовсім скоро українська газовидобувна галузь може отримати нового іноземного інвестора. Словацька нафтогазова компанія Nafta має намір інвестувати $200 млн у розвідку і видобуток вітчизняного газу.

Відповідні заяви були зроблені представниками Nafta і її основного акціонера холдингу EPH під час недавнього візиту до Києва, пише gazeta.ua. Так, директор з розвідки і видобутку Йозеф Левоча представив плани розробки Юзівської ділянки (в тому числі проведення сейсмічних робіт і буріння нових 15 свердловин), технічним оператором розробки якого повинна стати Nafta.

Гарантом виконання інвестиційних зобов'язань виступатиме найбільший вертикально інтегрований енергетичний холдинг у Центральній Європі EPH, якому підпорядковується понад 50 компаній у Чехії, Словаччині, Італії, Німеччині, Великобританії, Польщі та Угорщині. Підприємства, на яких задіяно близько 25 тисяч осіб, працюють у виробництві, розподілі та постачанні електроенергії, зберіганні і передачі газу, видобутку вуглеводнів. Доходи EPH у 2016 році склали €4,9 млрд, а загальна вартість активів становить понад €12 млрд.

Власником і головою ради директорів холдингу EPH є чех Даніель Кржетинські. За даними Forbes, його особисті статки оцінюють у $2,6 млрд. У 2016 році бізнесмен посідав шосте місце в списку найбагатших чехів. У рейтинг мільярдерів він потрапив після продажу 31% EPIF, інфраструктурного підрозділу EPH, австралійському інвестиційному фонду Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA). Саме до управління EPIF належать такі афілійовані нафтогазові активи, як Nafta і Eustream.

Нафтогазова компанія Nafta - лідер у галузі розвідки і видобутку вуглеводнів у Словаччині з більш ніж 100-річним досвідом роботи. Вона має потужності для зберігання 2,74 млрд куб м природного газу і здійснює розробку вуглеводневих родовищ біля кордону з Україною.

Словацька видобувач вже реалізує в Україні спільний проект з компанією Cub Energy з розробки Ужгородської газової площі. За два роки Nafta здійснила 2D і 3D сейсмічні дослідження і цього року починає буріння пошукових свердловин.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram