ГоловнаЕкономікаБізнес

Кабмін запропонує Раді знизити ренту на нові газові свердловини

Минулого року знизити її не вийшло.

Кабмін запропонує Раді знизити ренту на нові газові свердловини
Фото: kmu.gov.ua

Кабінет Міністрів знову запропонує Верховній Раді знизити ставку ренти на нові газові свердловини з 29% до 12%.

Про це повідомила прес-служба уряду.

"Усі ті, хто будуть створювати перешкоди політиці енергонезалежності, будуть оголошені ворогами держави. Я терпіти цього не буду. Всім потрібно надавати рівні умови, дозволи при дотриманні наявних вимог. І до кінця року ми повинні прийняти конкретні рішення - щодо спрощення процедур [ліцензування], щоб ми рухалися в напрямку отримання енергонезалежності, а також щодо нових свердловин. Тут треба вводити зниження рентних платежів. Це може бути фактором збільшення інвестування [в розвиток видобутку]", - заяв Гройсман у четвер на робочій нараді в Полтаві.

Таку спробу вже було зроблено в 2016 році. У Верховній Раді було зареєстровано законопроект, яким пропонувалося знизити ставку ренти на видобуток природного газу з нинішнього рівня до 12% з початку 2017 року. Ця норма повинна поширюватися тільки на новопробурені свердловини. Однак під час розгляду законопроекту до другого читання поправку про введення 12-відсоткової ренти відхилили.

Зараз ставки рентної плати при видобутку газу становлять 29% для свердловин глибиною до 5 км і 14% - глибиною більш ніж 5 км.

У 2016 році Україна збільшила видобуток природного газу на 0,5%, або на 91 млн куб. м - до 19,987 млрд куб. м, порівняно з 2015 роком (19,896 млрд куб. м).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram