ГоловнаЕкономікаДержава

Блокування роботи НКРЕКП визнали таким, що призведе до збільшення ціни вугілля в тарифі

Діяльність комісії паралізовано у зв'язку з "виходом на лікарняний" людини Григоришина.

Блокування роботи НКРЕКП визнали таким, що призведе до збільшення ціни вугілля в тарифі
Александр Паращий

Керівник аналітичного відділу інвестиційної компанії Concorde Capital Олександр Паращій припускає, що спричинене демаршем одного з членів НКРЕКП перенесення рішення про зміну ОРЦ (оптової ринкової ціни електроенергії) з листопада на грудень може призвести до зростання вартості вугілля в тарифах.

"Якщо НКРЕКП ухвалить рішення зараз, то використає ціну з листопада 2016 року по жовтень 2017 року. Якщо вони будуть ухвалювати рішення в грудні, то доведеться враховувати ціни з грудня 2016-го по листопад 2017 року. З таким підходом ціна вугілля в Роттердамі буде десь на долар вищою. Відповідно, вартість вугілля, яка буде закладена в ціні, буде на долар вищою", - наводить слова експерта видання "Главком".

Паращій наголосив, що блокування роботи НКРЕКП веде до негативних наслідків для енергетичного сектора.

"Ми бачимо, що робота комісії вже припинилася, оскільки з чотирьох членів на засідання приходять тільки троє. Що відбувається з четвертим, незрозуміло. Виникнуть труднощі. НКРЕКП, зокрема, визначає тарифи щомісяця для тих же теплових електростанцій, алгоритми розподілу коштів на всьому ринку. Є великі ризики", - сказав він.

На думку аналітика, органи влади повинні втрутитися в ситуацію і розблокувати роботу регулятора.

"Зрозуміло, що щось потрібно робити. Перше - можна змінити закон, аж до того, щоб дозволити НКРЕКП ухвалювати рішення в складі двох членів. Можна продовжити повноваження до весни, до літа, як завгодно. Але все, що стосується зміни законодавства, мені здається, не так просто буде зробити", - підсумував Паращій.

Нагадаємо, НКРЕКП складається з семи осіб. Зараз працюють тільки чотири члени - мінімально можлива кількість, необхідна для ухвалення рішень. Водночас з 13 листопада робота комісії повністю заблокована у зв'язку з "виходом на лікарняний" Бориса Циганенка.

За інформацією, оприлюдненою діловим порталом БізнесЦензор, Борис Циганенко представляє інтереси бізнесмена Костянтина Григоришина. До призначення в НКРЕКП Циганенко працював директором ТОВ "Енерджі Консалтинг", яке контролює олігарх. Саме Циганенко займався в комісії питаннями, пов'язаними із закупівлею трансформаторів держкомпанією "Укренерго" у Запорізького трансформаторного заводу (ЗТР) Костянтина Григоришина. Скандал з цією закупівлею розгорівся влітку 2015 року. У результаті менеджмент "Укренерго" був змінений, а трансформатори були куплені за ціною, що удвічі нижча від заявленої.

Аналогічну думку висловлює і енергоексперт Юрій Корольчук. За його словами, робота НКРЕКП може блокуватися у зв'язку з боргами Луганського енергетичного об'єднання (належить Григоришину) перед Енергоринком на суму понад 5 млрд грн, які олігарх не хоче повертати.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram