ГоловнаЕкономікаДержава

Голова НКРЕКП: тарифів на електроенергію для населення не підніматимуть

Для зростання ОРЦ є низка об'єктивних причин, заявив Дмитро Вовк.

Голова НКРЕКП: тарифів на електроенергію для населення не підніматимуть
Дмитрий Вовк
Фото: Антикор

Голова Національної комісії регулювання енергетики і комунальних послуг Дмитро Вовк заявив, що тарифи для населення, незважаючи на зростання оптової ринкової ціни електроенергії, наступного року не збільшать.

"Перше, щоб усіх заспокоїти. Питання зміни тарифів на електроенергію для населення сьогодні комісією не розглядається", - подає слова голови регулятора "Обозреватель".

За словами Вовка, для зростання ОРЦ (оптової ринкової ціни електроенергії) є низка об'єктивних причин, на які комісія не має впливу.

"Є величезна кількість факторів, на які комісія не має впливу, але вони є фундаментальними і базовими, істотно впливають на рівень тарифу. До них належать ціни на міжнародних ринках на сировину, в тому числі на вугілля і на газ. До них належать зміни курсів валют. До них належать зміни інфляції в країні і очікування уряду, які затверджуються окремою постановою на наступний рік. До них належать зміни заробітних плат у промисловості, тому що вони є елементом витрат всіх тарифів", - сказав він.

Він також підкреслив, що якщо ціни на сировину на міжнародних ринках зростають, якщо курс виріс на 5%, якщо фактична інфляція вже 12%, якщо на наступний рік закладається інфляція цін виробників 10%, то очевидно, що у 2018 році зростання ОРЦ буде. Однак ці зміни можна порівняти зі зростанням означених факторів, і вони будуть впливати тільки на тарифи непобутових споживачів.

Нагадаємо, НКРЕКП опублікувала обґрунтування до проекту рішення "Про затвердження прогнозованої оптової ринкової ціни на 2018 рік". Ціна вугілля, яку НКРЕКП пропонує закласти в ОРЦ на 2018 рік, нижча від реальної спотової вартості вугілля на міжнародних ринках на 11,27%. У документі зазначено, що індикативна ціна вугілля, розрахована за формулою Роттердам+ за період листопад 2016 - жовтень 2017 року, становить $82,44/тонну. Це вище від поточної вартості, закладеної в тарифі на 2017 рік, однак нижче за реальну ціну вугілля на міжнародних ринках.

"Додатково слід зазначити, що середня ринкова ціна вугілля на європейському ринку за жовтень була на рівні $91,73/тонну", - наголошено в документі.

Згідно з даними експертів аналітичної платформи VoxUkraine, очолюваної професором Пітсбурзького університету Тимофієм Миловановим, в Україні зберігаються найнижчі в Європі тарифи на електроенергію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram