ГоловнаЕкономікаБізнес

Китай побудував перший корабель на повітряній подушці за українським контрактом

Про долю цієї угоди не було відомо останні кілька років.

Китай побудував перший корабель на повітряній подушці за українським контрактом

Китай збудував перший корабель на повітряній подушці проекту 958 ("Бізон") за контрактом, який було підписано у 2009 році українською держкомпанією "Укрспецекспорт" і міністерством оборони Китаю.

Сума угоди становила 315 мільйонів доларів. Контракт передбачав, що два кораблі будуть побудовані в Україні, а ще два - в Китаї за участю українських фахівців.

Будівництвом кораблів займалася Феодосійська суднобудівна компанія "Море". Перший "Бізон" за контрактом передали Китаю у вересні 2013 року. Другий у терміному порядку було відправлено в КНР на початку березня 2014 року, коли відбувалося захоплення півострова. У червні 2014 року після анексії Криму Росією окупаційна адміністрація націоналізувала завод "Море".

Видання "Український мілітарний портал" повідомляє, що перший китайський "Бізон" побудований на верфі Guangzhou Huangpu Shipbuiding Сompany в Гуанчжоу.

Нагадаємо, в липні 2011 року представник "Рособоронекспорту" Олег Азізов заявляв, що Україна порушила права інтелектуальної власності Росії під час підписання угоди на поставку Китаю кораблів проекту 958. Ці десантні кораблі були розроблені за часів СРСР, а після розпаду Радянського Союзу авторські права за проектом (щоправда, під номером 12322 і під назвою "Зубр") перейшли санкт-петербурзькому Центральному морському конструкторському бюро "Алмаз".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram