ГоловнаЕкономікаДержава

НКРЕКП пообіцяла призупинити рішення про введення абонплати (оновлено)

Комісія проведе додаткові консультації з Кабміном.

НКРЕКП пообіцяла призупинити рішення про введення абонплати (оновлено)
Фото: kp.by

Національна комісія держрегулювання енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) 10 квітня розгляне питання про припинення рішення про введення абонплати за газ. У цей день відбудеться відкрите засідання комісії.

Про це йдеться на сайте НКРЕКП.

Комісія обіцяє додатково опрацювати питання запровадження абонплати "з метою захисту населення і непідвищення загального рахунку".

З цією метою буде проведено консультації з Кабміном, щоб він погодився ввести субсидії на абонплату.

Для споживачів, які використовують газ тільки для приготування їжі, планують знизити тариф на опалення, щоб абонплата не призвела до підвищення рахунку.

Оновлення. Голова НКРЕКП Дмитро Вовк на брифінгу повідомив, що перехідний період при впровадженні абонентської плати становитиме не менш ніж 3 місяці.

"Він буде тривати щонайменше три місяці. У понеділок це рішення буде остаточно сформульовано і як мінімум до опалювального періоду ніяких нових навантажень для споживача не буде", - цитує його слова "Інтерфакс-Україна".

За словами Вовка, НКРЕКП запропонує уряду розширити дію субсидій на абонплату за розподіл газу, а також компенсувати майбутнє зростання плати за розподіл газу для деяких категорій споживачів за рахунок зменшення ціни газу як товару (в рамках механізму спеціальних зобов'язань).

Нагадаємо, з 1 квітня ціна на газ для населення буде розділена на дві складові: на ціну газу як товару (4 942 гривень/тис. куб. м плюс гранична торговельна націнка газопостачальної компанії 3,2%) і абонплату за під'єднання до мереж.

Таку абонплату встановлює профільна Нацкомісія на підставі приєднаної потужності кожного споживача (типу газового лічильника). У тариф закладено витрати "Укртрансгазу" на транспортування газу магістральними газопроводами до газорозподільних систем (близько 23% у структурі тарифу). За оцінками комісії, абонплата становитиме близько 92 гривень на місяць для найпоширенішого лічильника.

Раніше встановлювалася кінцева ціна на газ для населення, яка становила 6 879 гривень/тис. куб. м з урахуванням усіх витрат на транспортування, податки та торгові націнки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram