ГоловнаЕкономікаБізнес

Про яку роботу мріють молоді фахівці: критерії вибору компанії Новости компаний

Більшість фахівців-початківців в Україні хотіли б змінити професію. Міжнародний кадровий портал hh.ua з'ясував, що значна частина молодих фахівців навчалася тільки щоб отримати диплом, а навички набувала на робочому місці або під час стажування.

Навіщо змінювати професію

Освіта в українських вишах не завжди виправдовує очікування, тому молоді фахівці часто встигають розчаруватися у своєму виборі ще до отримання диплома або під час проходження стажування на першому місці роботи.

Більш ніж 40% зізналися, що вже під час навчання у ВНЗ зрозуміли, що їм подобається інша робота. Ще 39% респондентів відзначили, що отримана ними спеціальність не користується попитом на ринку праці. Незатребувані спеціальності заважають розвиватися, рости професійно й отримувати гідну заробітну плату.

Майже 20% не вибирали виш і спеціалізацію: цей вибір за них зробили батьки. Фахівці-початківці зізналися, що навчалися заради диплома. До вибору факультету молоді люди підійшли формально, не замислюючись про майбутнє, а навички напрацьовують у процесі трудової діяльності. При цьому 59% молодих фахівців готові змінити спеціальність, яку отримали у ВНЗ.

Наскільки складно працевлаштуватися

Опитування початківців показало, що знайти роботу без досвіду доволі складно. Правильна стратегія - пройти практику або стажування на початку трудової діяльності.

Тільки 13% респондентів упевнені, що знайдуть роботу швидко і легко. Ще 25% зазначили, що вже знайшли місце праці. Майже 30% перебувають у тривалому та безуспішному пошуку бажаної роботи. Ще 33% повідомили, що проблема працевлаштування для них неминуча: спираючись на досвід знайомих, вони готові до тривалого пошуку.

Критерії вибору місця роботи

Пріоритети молодих фахівців розподілилися наступним чином:

  • 68% респондентів виберуть компанію, в якій можливий професійний ріст (стажування, навчання);
  • 59% опитаних будуть шукати роботу, що повністю задовольняє їхні зарплатні очікування;
  • 57% прагнуть знайти компанію, де вони зможуть вибудувати кар'єру;
  • 45% молодих фахівців звертають увагу на колектив і корпоративну культуру;
  • 42% респондентів шукають компанію з певним графіком роботи;
  • 35% прагнуть отримати офіційне працевлаштування;
  • 12% хотіли б працювати у відомій і престижній компанії.

Джерело: HeadHunter Україна.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram