ГоловнаЕкономікаДержава

Порядок переміщення товарів через лінію розмежування на Донбасі набув чинності

Переміщення вугільної продукції через лінію розмежування здійснюється виключно залізницею через певні контрольні пункти.

Порядок переміщення товарів через лінію розмежування на Донбасі набув чинності
Фото: business-tv.com.ua

Порядок переміщення товарів через лінію розмежування в зоні проведення антитерористичної операції (АТО) на Донбасі набув чинності.

Порядок був затверджений постановою Кабінету Міністрів №99 від 1 березня, опублікований в офіційному виданні центральних органів виконавчої влади "Урядовий кур'єр" 4 березня і набуває чинності через 10 днів з дня його опублікування, а саме 14 березня.

Згідно з документом, переміщення товарів через лінію розмежування здійснюється у визначених для цього місцях фізичними особами і суб'єктами господарювання з дотриманням положень цього порядку і норм законодавства.

Водночас, за рішенням керівника АТО, в районі її проведення можуть встановлюватися додаткові обмеження.

Зокрема, суб'єктам господарювання забороняється переміщати на тимчасово неконтрольовану територію і з тимчасово неконтрольованої території товари, крім: харчових продуктів і лікарських засобів, що переміщуються у складі гуманітарних вантажів, а також товарів і продукції (в тому числі тієї, що забезпечує функціонування і обслуговування або необхідна у виробничому процесі) металургійної, гірничо-збагачувальної, вугледобувної й енергогенеруючої галузей, об'єктів критичної інфраструктури за переліком і в обсягах (вартість, вага, кількість), які затверджують спільним рішенням Міністерства з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб і Міністерства економічного розвитку і торгівлі .

Пропуск товарів через лінію розмежування здійснюється підрозділами, які здійснюють державний контроль на контрольних пунктах в'їзду/виїзду (на автодорогах) і на контрольних пунктах в'їзду/виїзду на залізниці.

Переміщення товарів за межами цих контрольних пунктів забороняється.

Суб'єкт господарювання для переміщення товарів слід включити до переліку суб'єктів господарювання, які здійснюють переміщення товарів, згідно з цим порядком.

Для цього суб'єкт господарювання повинен звернутися із заявою в Державну фіскальну службу, яка протягом щонайбільше 10 (за необхідності 20) робочих днів проводить перевірку і робить подання в координаційний центр, який, своєю чергою, протягом 10 днів приймає рішення про включення суб'єкта господарювання в перелік.

Для переміщення вугільної продукції Міністерство енергетики та вугільної промисловості скеровує інформацію координаційному центру про включення енергогенеруючих компаній, що використовують вугільну продукцію для вироблення електроенергії, в перелік суб'єктів господарювання - одержувачів вугільної продукції.

Переміщення вугільної продукції через лінію розмежування здійснюється виключно залізничним транспортом через певні контрольні пункти.

Згідно з документом, переміщення гуманітарних вантажів міжнародних гуманітарних організацій, затверджених наказом Міністерства соціальної політики, проводять передусім за спрощеною процедурою контролю за переміщенням таких вантажів на тимчасово неконтрольовану територію, а перелік таких гуманітарних організацій публікують на офіційному сайті міністерства.

Переміщення гуманітарних вантажів міжнародними гуморганізаціями, які не включені до переліку, а також іноземними і вітчизняними донорами здійснюється після перевірки Мінсоцполітики документів, наданих одержувачами гумдопомоги на визнання товарів гумдопомогою, і видання відповідного наказу.

Фізичні особи здійснюють переміщення товарів у ручній поклажі або супроводжуваному багажі автомобільним транспортом згідно з переліком і в обсягах (вартість, вага, кількість), що затверджуються Міністерством з питань окупованих територій.

Згідно з постановою, ця норма набуває чинності через місяць з дня опублікування, водночас пізніше Кабмін відтермінував набуття чинності документа для фізосіб на 2 місяці з дня опублікування.

До цього громадяни перетинали лінію розмежування згідно з порядком, затвердженим Службою безпеки України.

Нагадаємо, в січні 2017 року громадські активісти організували торгову блокаду ОРДЛО.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram