ГоловнаЕкономікаФінанси

Dragon Capital назвав жовтень критичним для нового траншу МВФ

Чиновники повинні опублікувати свої декларації, щоб Україна отримала $1,3 млрд.

Dragon Capital назвав жовтень критичним для нового траншу МВФ
Фото: Макс Требухов

Інвесткомпанія Dragon Capital вважає, що жовтень буде критичним місяцем для отримання Україною нового траншу Міжнародного валютного фонду.

Напередодні МВФ опублікував лист про наміри і меморандум про взаєморозуміння з Україною, в якому вказав ключові зобов'язання, виконання яких буде оцінюватися фондом під час двох наступних переглядів програми. У тому числі електронні декларації про доходи всіх чиновників вищої ланки (до кінця жовтня), поділ держпідприємств на три групи для приватизації, ліквідація або збереження в держвласності (до кінця жовтня), закон про розширення слідчих повноважень Національного антикорупційного бюро України (до кінця листопада), закон про пенсійну реформу (до кінця грудня), об'єднання податкової та митної служб (до кінця грудня).

За умови виконання цих маяків Україна може розраховувати на четвертий транш $1,3 млрд у листопаді 2016 року і п'ятий транш $2,0 млрд в лютому 2017 року.

Головний економіст Dragon Capital Олена Белан вважає, що такий графік підвищує ймовірність отримання четвертого траншу до кінця року.

"Серед позитивних моментів - виконання структурних маяків з дедлайном наприкінці жовтня не залежить від парламенту, який останнім часом усе рідше підтримує реформаторські ініціативи уряду. Однак подача високопоставленими чиновниками електронних декларацій до кінця жовтня виглядає не найбільш тривіальним завданням, враховуючи сильний опір системі електронного декларування і недавні спроби її змінити. Крім того, в разі затримок з виконанням цього і/або інших зобов'язань, запланованих до кінця жовтня, почнуть діяти умови, заплановані на більш пізні періоди, для виконання яких вже необхідне залучення парламенту. Тож цей місяць буде критичним з погляду виконання владою зобов'язань, необхідних для отримання наступної частини кредиту", - цитує Белан прес-служба компанії.

Вона також не впевнена, що п'ятий транш буде достатнім стимулом для парламенту, щоб порушити таке "делікатне питання", як пенсійна реформа.

Крім структурних маяків, перед Україною стоїть ще низка зобов'язань.

Зокрема, в енергетичному секторі уряд зобов'язався запровадити щоквартальний перегляд ціни на газ і на опалення для населення, якщо ці тарифи будуть відрізнятися від рівня імпортного паритету більш ніж на 10% (новий структурний показник на кінець жовтня). Також уряд повинен простежити за тим, щоб субсидії на житлово-комунальні послуги не перевищували передбачених бюджетом сум. На додачу заплановано, що ці субсидії монетизують до березня 2017 року, що має сприяти розвитку ринку газу та енергозбереження.

Щодо банківської системи, Україна повинна зосередити зусилля на продовженні рекапіталізації банків, зниженні частки кредитів пов'язаним особам, поліпшенні системи управління державними банками і Фондом гарантування вкладів, удосконаленні банківського нагляду. Крім того, було погоджено і опубліковано докладний план у разі виникнення проблем у системних банків.

Щодо ринку землі, то уряд зобов'язався до кінця вересня подати в парламент законопроект про обіг земель сільськогосподарського призначення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram