ГоловнаЕкономікаБізнес

Ініційоване Мінфіном підвищення акцизів на тютюн призведе до сумарного зниження податкових надходжень, - експерт

Акцизи збільшуються в 2-2,5 разу сильніше, ніж зростала інфляція.

Ініційоване Мінфіном підвищення акцизів на тютюн призведе до сумарного зниження податкових надходжень, - експерт
Фото: Макс Требухов

Ініційоване Мінфіном підвищення акцизів на тютюн призведе до сумарного зниження податкових надходжень, а також спричинить перерозподіл споживання цигарок на користь більш дешевого і жорсткого в сенсі шкоди для здоров'я сегмента.

Про це у своєму блозі "Уроки фіскальної алгебри-2017: справа - тютюн" пише головний редактор "Деньги.ua" Олександр Крамаренко.

За його словами, запропоноване Мінфіном підвищення адвалорної ставки акцизу на чверть не пропорційне темпам інфляції. "Якщо врахувати, що інфляція за підсумками року складе максимум 14-15%, а швидше за все - менш ніж 12%, то акцизи збільшуються у два-два з половиною рази сильніше, ніж зростала інфляція", - констатує експерт. Крамаренко зазначає, що в меморандумі МВФ йдеться про підвищення акцизів пропорційно до темпів інфляції: "Там нічого немає з приводу їхнього збільшення вдвічі-втричі швидше за інфляцію".

Експерт також зазначає, що ініціатива Мінфіну призведе до падіння виробництва і зниження податкових надходжень. "Судячи з найоптимістичніших розрахунків, наведених під час презентації тютюново-акцизного проекту, приріст збору акцизів при збільшенні ставок приблизно на третину складе близько 15% - 36 млрд грн. Проти очікуваних цього року 30-32 млрд грн. Що означає падіння виробництва приблизно на 15-17%. Пропорційно впадуть ПДВ (20%), "роздрібний" акциз (5% з обороту) й інші податки. Що призведе до сумарного зниження податкових надходжень - і сперечатися можна тільки про те, на скільки саме вони знизяться", - пише Крамаренко.

За прогнозами експерта, виробництво може знизиться сильніше, ніж на 15-17%. "Не секрет же, що частина українських сигарет витікає сірими каналами на ринки сусідніх європейських держав - за рахунок різниці в ціні, яка спричинена розумнішими досі акцизами в Україні. Підвищення акцизів цей стимул різко нівелює, сірий експорт скоротиться", - констатує фахівець.

Скептично Крамаренко оцінює і заяви про скорочення тютюнопаління. "Є обґрунтовані (згадаймо наслідки від подорожчання горілки 2016 року) побоювання, що зростання цін призведе швидше до перетоку курців у сегмент дешевих сигарет і притоку контрабанди з РФ і Білорусі", - пише експерт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram