ГоловнаЕкономікаБізнес

АМКУ подав позов про стягнення з "Газпрому" 86 млрд гривень

Справу розглядатиме Господарський суд Києва.

АМКУ подав позов про стягнення з "Газпрому" 86 млрд гривень
Фото: EPA/UPG

Антимонопольний комітет 5 жовтня подав позов про примусове стягнення з "Газпрому" 85,86 млрд гривень.

Як повідомляє прес-служба відомства, російська компанія повинна заплатити штраф і пеню за зловживання монопольним становищем на ринку транзиту природного газу через українську газотранспортну систему у 2009-2015 роках.

Справу розглядатиме Господарський суд Києва.

Нагадаємо, 22 січня Антимонопольний комітет заявив про накладення штрафу на "Газпром" у розмірі майже 86 млрд гривень.

12 квітня "Газпром" подав позов до Господарського суду Києва з проханням визнати недійсним рішення АМКУ про накладення штрафу. 13 квітня суд повернув цей позов без розгляду. 18 травня Київський апеляційний господарський суд залишив без змін цю ухвалу Господарського суду Києва, це ж рішення 13 липня підтвердив Вищий господарський суд, а 13 вересня - Верховний Суд.

За словами першого заступника голови АМКУ - державного уповноваженого Марії Нижник, під час розгляд справи "Газпром" вказував на те, що АМКУ не має компетенції розглядати це питання і що його слід розглядати в Арбітражному інституті Торгової палати Стокгольма (Швеція).

АМКУ підготував усі необхідні документи і має намір звернутися до суду з вимогою стягнути з "Газпрому" 86 млрд гривень після того, як усі юридичні можливості оскарження штрафу будуть вичерпані.

Це рекордний штраф в історії Антимонопольного комітету. Попередній рекорд було встановлено 2012 року, коли за антиконкурентні узгоджені дії на 419 млн гривень було оштрафовано асоціацію "Меблідеревпром" і її 14 учасників. Втім, штрафи комітету практично ніколи не виплачуються в повному обсязі. Більшість рішень комітету оскаржується (і часто успішно) відповідачами в судах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram