ГоловнаЕкономікаБізнес

Місцева влада повинна відмовитися від перевірок інвесторів мінімум на три роки, - нардеп Олексій Савченко

Місцева влада повинна відмовитися від перевірок інвесторів мінімум на три роки, - нардеп Олексій Савченко
Савченко - слева

Місцеві органи самоврядування, а також керівництво обласних і районних державних адміністрацій повинні створювати максимально комфортні умови для роботи бізнесу в регіонах. Таку думку висловив народний депутат, член фракції БПП, перший заступник голови комітету ВР з питань бюджету Олексій Савченко в інтерв'ю "Подробицям".

За його словами, обидва чинники - і створення інвестиційного клімату на національному рівні центральними органами влади, і підтримка бізнесу в регіонах місцевою владою - однаково важливі для припливу інвестицій в Україну.

"Якщо спрощено, то Президент, уряд, Національний банк створюють загальну рамку для інвестицій. Якщо ми говоримо про глобальні корпорації, які тут ніколи не працювали, вони дивляться на наявність у нас програми співпраці з МВФ, на оцінки, які нам дає Європейський банк реконструкції і розвитку. Інвестори дрібніші подивляться на рейтинг Doing Business, на регуляторне середовище, щоб зрозуміти, а чи є сенс тут узагалі платити податки, чи можна звідси вивести до себе на батьківщину прибуток. Але «польова», реальна робота починається безпосередньо в регіоні", - зазначив Савченко.

Він наголосив, що саме з регіональними чиновниками стикається підприємець, коли хоче відкрити виробництво.

"Як виглядає в моєму розумінні ідеальний губернатор, голова обласної чи районної ради? Узяв за руку інвестора і провів по всіх інстанціях, запропонував кілька варіантів ділянок землі, підвів комунікації, максимально спростив отримання дозвільних документів, і не тривожиш перевірками мінімум 3 роки", - вважає народний депутат.

Він також додав, що "ніхто не збирається роздавати направо і наліво землю людям з вулиці». «Під інвестором я розумію зрозумілу, прозору компанію, з досвідом роботи, баченням розвитку проекту, яка прийде з розрахунками, з обґрунтованими показниками. І безумовно, це повинен бути стратегічний інвестор з перспективою створення великої кількості робочих місць, сплати великого обсягу податків. Далі, продаж землі чи права оренди - нехай навіть на ділянку з комунікаціями - має проходити на конкурсній основі. Під час цього аукціону претенденти покажуть свої справжні наміри", - наголосив Савченко.

Народний депутат додав, що "був би щасливий на місці будь-якого голови області чи району", якби в нього "стояла черга з інвесторів, готових забудовувати всі вільні ділянки виробництвами". "Але такого, на жаль, зараз немає", - резюмував він.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram