ГоловнаЕкономікаФінанси

Чиновники занижують вартість активів "Хрещатика", - екс-заступник голови НБУ Савченко

"Якщо банк до останнього дня проводив платежі, значить, він мав ліквідність"

Чиновники занижують вартість активів "Хрещатика", - екс-заступник голови НБУ Савченко
Фото: Макс Требухов

Банк "Хрещатик" напередодні банкрутства мав здорові активи, оскільки обслуговував своїх клієнтів до останнього дня. Про це заявив екс-заступник голови Нацбанку, ректор Міжнародного інституту бізнесу Олександр Савченко в інтерв'ю "Фактам ICTV".

"Банк не зміг би існувати без здорових активів. Якщо банк до останнього дня проводив платежі, значить, він мав ліквідність", - підкреслив експерт.

За його словами, чиновники можуть навмисно занижувати вартість активів "Хрещатика", а заяви про "сміттєві папери" робляться, щоб прикрити розкрадання майна фінустанови.

"Якщо ви цю функцію (продажу активів, - ред.) віддаєте в руки якомусь третьосортному бюрократу, ви ніколи не зрозумієте, хороші там активи чи погані. Тому що там є телефонне право, там дуже багато зацікавлених осіб. Так можна актив, який коштує мільярд, оцінити у 100 мільйонів або 10 мільйонів, а продати за один мільйон. там, де чиновник працює з чиновником або зі злодієм, там об'єктивності немає. Коли ми говоримо про ринок, ми маємо на увазі, коли одна приватна особа працює з іншими приватними особами, а держава займається тільки регулюванням. Це і є ринок. А те, що у нас зараз є - це "дерибан", - зазначає Олександр Савченко.

Експерт підкреслює, що Україна має дуже непрозорий ринок проблемних активів, коли бюрократи непублічно розпоряджаються "спадщиною" неплатоспроможних банків. Усе це сприяє зростанню корупції.

"Триває просто боротьба кланів і бюрократів за право розпоряджатися майном банків, які закрилися... Тут править бюрократія і корупція. А треба щоб ліквідаторів комерційних банків призначало не НБУ і Фонд гарантування вкладів, а безпосередньо ті, хто втратив гроші - це люди і бізнес. Вони і повинні створювати наглядові ради і формувати команди банкірів та юристів, які будуть або витягати ці активи, або розпродавати їх за привабливими цінами", - вважає експерт.

Раніше народний депутат від фракції Блоку Петра Порошенка Вадим Денисенко заявив, що після банкрутства "Хрещатика" розгорнулася запекла війна за його активи. На думку нардепа, майно банку було головною метою чиновників під час введення до нього тимчасової адміністрації.

Нагадаємо, 5 квітня НБУ визнав "Хрещатик" неплатоспроможним і передав його ФГВФО. 31 травня правоохоронці спробували провести в банку вилучення документів, що викликало обурення з боку представників тимчасової адміністрації. Поліція вимагала оригінали документів, однак ФГВФО запропонував правоохоронцям обмежитися нотаріально завіреними копіями.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram