ГоловнаЕкономікаДержава

Приватизацію "Укргазвидобування" готують в інтересах Росії, - Депконтроль

Підприємство міститься в списку стратегічних і заборонених для приватизації

Приватизацію "Укргазвидобування" готують в інтересах Росії, - Депконтроль
Фото: facebook.com/Ukrgasvydobuvannya

Найбільшу газовидобувну компанію ПАТ "Укргазвидобування" готують для приватизації російськими структурами, щоб зберегти залежність України від російських енергоносіїв.

Про це заявив народний депутат, член міжфракційної групи "Депутатський контроль" Максим Поляков, коментуючи заяву голови "Нафтогазу України" Андрія Коболєва про приватизацію держпідприємства в 2017 році.

"Виходячи з його (Коболєва) коментаря стає зрозуміло, чому "Укргазвидобування" протягом останніх восьми місяців штучно доводять до банкрутства шляхом спаду абсолютно за всіма показниками, крім збільшення заробітних плат російського топ-менеджменту. Спад у видобутку газу, в видобутку газового конденсату. Йде вимивання живих грошей за рахунок закупівель абсолютно непотрібного устаткування, що не експлуатується", - заявив Поляков.

За його словами, цілеспрямована робота для доведення "Укргазвидобування" до банкрутства, а також зі збору даних про українську газову галузь ведеться росіянами з літа 2015 року.

"Вони намагалися провести технічний аудит, щоб зрозуміти, що є в компанії, через тендер на 33 млн грн на підставну американську компанію, кінцевим бенефіціаром якої є громадянин Росії Діяшев. Він готував тендер і давав рекомендації Прохоренку. Завдяки технічному аудиту росіяни за наші ж гроші отримували всю інформацію про стан всієї газової галузі. З цього все почалося. І зараз абсолютно логічним є доведення "Укргазвидобування" до банкрутства і підготовка її до продажу Росії", - повідомив депутат.

При цьому він зауважив, що продаж підприємства, яке генерує 75% власного видобутку газу, суперечить політиці президента Петра Порошенка на підвищення енергетичної незалежності України.

Поляков також зазначив, що питання приватизації стратегічних держпідприємств, яким є ПАТ "Укргазвидобування", міститься поза компетенцією голови "Нафтогазу". Тому Коболєв повинен понести адміністративну відповідальність за свою заяву.

"Укргазвидобування" не може бути приватизована, оскільки вона міститься в списку стратегічних підприємств, заборонених для приватизації без дозволу Кабінету Міністрів і Верховної Ради. Для початку її потрібно виключити з цього списку. Коболєв не має ні найменшого відношення до цього, щоб говорити про можливість приватизації", - зауважив Поляков.

Нагадаємо, раніше член парламентського комітету з питань паливно-енергетичного комплексу та ядерної політики Юрій Чижмарь заявив, що Кабмін повинен провести комплексну перевірку діяльності керівництва "Укргазвидобування".

Голову "Укргазвидобування" Олега Прохоренка звинувачують у співпраці з російськими спецслужбами і в фальсифікації тендерних закупівель на держпідприємстві, а також в інших проявах корупції, серед яких - нарахування для себе заробітної плати в розмірі 400 тис. грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram