ГоловнаЕкономікаДержава

Кабмін удвічі скоротив вимоги зі страхового запасу газу для постачальників

Питання з видобувних компаній залишається невирішеним

Кабмін удвічі скоротив вимоги зі страхового запасу газу для постачальників
Фото: EPA/UPG

Кабінет Міністрів України скоротив вимоги зі страхового запасу газу для постачальників зі 100% до 50% місячного обсягу. Про це у своєму Facebook повідомив радник міністра енергетики та вугільної промисловості України Олександр Вовк.

За його словами, Міненерго виносило на засідання КМУ питання про внесення змін до постанови КМУ №795 "Про порядок створення страхового запасу природного газу". Пропонувалося зменшити розмір страхового запасу для трейдерів - до 50% від запланованих місячних поставок; для видобувачів - до 10% від запланованих місячних поставок в межах обсягу власного видобутку.

Проте НАК "Нафтогаз України" виступила категорично проти будь-якого зменшення страхового запасу, в результаті чого рішення прийнято не було. Раніше "Нафтогаз України" виступав з пропозицією затвердити вимоги до страхового запасу природного газу в розмірі 200% від запланованих місячних поставок.

В результаті проведених консультацій і повторного аналізу Міненерго були розроблені зміни до постанови КМУ з метою деталізації розміру страхового запасу природного газу залежно від рівня забезпеченості постачальника ресурсом природного газу та недопущення надмірних фінансових витрат постачальників відповідно до п.6 ст. 12 Закону "Про ринок газу". Ці зміни сьогодні були заблоковані НАК "Нафтогаз України".

В результаті введення в дію вимог страхового запасу 1 січня 2016 року в їх поточній редакції призведе до подальшого погіршення стану вітчизняної галузі газовидобутку і, відповідно, до подальшого зменшення видобутку, до посилення домінуючого становища НАК "Нафтогаз України", і призведе до того, що про вихід на український ринок європейських газотрейдерів можна буде забути", - резюмував Олександр Вовк.

Нагадаємо, 7 грудня Кабінет Міністрів України зобов'язав Міністерство енергетики передати акції компанії "Нафтогаз України" Міністерству економіки протягом десяти днів.

На засіданні 4-го грудня уряд затвердив новий статут "Нафтогазу". Нова редакція статуту НАК "Нафтогаз України" передбачає, що акціонером компанії замість Міністерства енергетики та вугільної промисловості стане Міністерство економічного розвитку і торгівлі, а також він дозволяє залучити кредит Європейського банку реконструкції та розвитку в розмірі $ 300 млн на закупівлю газу до кінця року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram