ГоловнаЕкономікаБізнес

Українські бізнесмени готуються позиватися за кримські активи

Найбільші збитки мають групи "Приват" і СКМ.

Українські бізнесмени готуються позиватися за кримські активи
Фото: http://www.mk.ru/Геннадий Черкасов

Українські бізнесмени готують позови до міжнародних судів через незаконне захоплення окупаційною владою Криму їхніх активів.

Про це повідомляє "Німецька хвиля".

"За рік після анексії збитків від "націоналізації" зазнали більшість основних гравців українського бізнесу. Найбільших збитків зазнали група "Приват" і СКМ", - повідомляє ЗМІ.

Зокрема, у президента Петра Порошенка відібрали Севастопольський морський завод і пов'язані з ним підприємства; у Олександра Лещинського - ПАТ "Кримхліб"; у групи "Приват" Ігоря Коломойського - активи і майно ПриватБанку, санаторії, 32 автозаправки "Укртатнафта" - загалом 87 об'єктів; у контрольованих олігархом Рінатом Ахметовим структур заблокували роботу оператора "Астеліт" (ТМ Life:), націоналізували "Укртелеком", мобільного оператора "ТриМоб" і групу Vega, "ДТЕК Крименерго", банки ПУМБ і "Ренесанс Кредит" закрили всі свої відділення, як і страховик "АСКА", "Метінвест" зупинив роботу своїх активів; у Дмитра Фірташа "націоналізували" "Кримгаз", частина якого належала "Нафтогазу".

"Міжнародні юристи готують відповідні документи. Поки що недоцільно розкривати цю інформацію", - розповів топ-менеджер ПриватБанку Юрій Пікуш.

У СКМ також заявили, що готуються до міжнародних судів. "Ми не бачимо законних підстав для "націоналізації" майна операторів на території півострова Крим і розцінюємо це як зазіхання на приватну власність. Зараз відбувається всебічна юридична експертиза ситуації, а також розробляється план подальшого захисту своєї власності, в тому числі і в міжнародних судах", - заявили в прес-службі.

При цьому, як зазначає ЗМІ, підприємства "Кримський титан" і "Кримсода", які належать Дмитру Фірташу, змогли продовжити роботу в Криму, перереєструвавшись згідно із законодавством РФ. "Я просто вважаю, що в нас іншого виходу не було. У мене там колектив: 6000 осіб - на одному заводі, 4000 - на іншому. Я керуюся тією ситуацією, яка є, інакше неможливо було б працювати", - пояснив бізнесмен.

Самопроголошена "влада" Криму заявила, що після 1 березня 2015 року нових рішень щодо "націоналізації" не буде.

Нагадаємо, що в окупованому Криму незаконно "націоналізовано" понад 400 підприємств. "Влада" півострова називає свої дії "поверненням власності".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram