ГоловнаЕкономікаДержава

Росія запропонувала реформувати глобальний Інтернет

Москва вважає, що управляти світовою павутиною повинні держави

Росія запропонувала реформувати глобальний Інтернет
Фото: ru.focus.lv

Росія пропонує змінити правила управління Інтернетом, зокрема через ризик "дестабілізації політичного життя в країнах і цілих регіонах". Про це йдеться в політичній заяві міністра зв'язку і масових комунікацій РФ Миколи Никифорова на конференції Міжнародного союзу електрозв'язку (МСЕ), яка проходить у Пусані (Південна Корея) з 20 жовтня по 7 листопада. МСЕ - профільна організація при ООН.

"Мова йде не тільки про втручання в приватне життя людей, дестабілізацію політичної ситуації в країнах і цілих регіонах. Великі ризики навмисного порушення роботи національних сегментів мережі або повного відключення країн від Інтернету без пояснень і без посилань на норми міжнародного права", - сказав Никифоров.

Росія пропонує реформувати Інтернет так, "щоб держави повернули собі в мережі суверенітет, а своїм громадянам - юрисдикцію своїх країн".

"Ми вдячні США за те, що вони дали світу Інтернет, але тепер він є скрізь, у всіх країнах. І ми повинні знайти форму і механізми управління ним, які влаштовують усіх і передусім влаштовують громадян наших країн", - заявив міністр.

Зараз Інтернет не має єдиного центру управління та технологічно є сукупністю декількох мереж. Власниками інфраструктури можуть виступати і приватні компанії, і держави. Однак імена й номери в Інтернеті надає некомерційна американська організація ICANN. Ця організація розподіляє блоки IP-адрес, розробляє параметри інтернет-протоколів і управляє базою даних кореневої зони доменних імен.

Російський міністр розкритикував роботу ICANN, не називаючи її безпосередньо.

"Ми бачимо потенційну вразливість у роботі системи доменних імен, можливо, навмисне викривлення інформації у файлі кореневої зони, внаслідок чого може бути припинено доступ до сайтів, розміщених, у тому числі, всередині країн. Актуальні загроза і спотворення інформації в базі даних реєстратур, яка веде до неможливості перевірки маршрутно-адресної інформації і, як наслідок, побудови правильних маршрутів трафіку в мережі Інтернет", - сказав Никифоров.

Нагадаємо, в Росії хочуть створити власний Інтернет під назвою "Чебурашка".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram