Тотальна газова капітуляція у Брюсселі

Можна багато чого говорити про завершення переговорів щодо газу вчора у Брюсселі у форматі Україна, Росія, ЄС. Але якщо коротко: Україна програла все, що могла і не могла. Повна капітуляція перед РФ при свідку з ЄС.

Зокрема:

1. Ми визнали незрозумілий борг понад 5 млрд.доларів. Раніше називалися інші цифри. Погодилися платити до кінця року понад 3 млрд доларів. Тепер всі, хто причетний до вчорашньої капітуляції претендують зарахувати себе до спонсорів російських воєнних операцій на сході України, зокрема вбивств українських громадян.

2. РФ дочекалась української згоди на те, щоб питання газу було «вирвано» з контексту всіх торгівельно-економічних українсько-російських відносин. Включаючи крадіжку Москвою через Сбербанк СССР всіх українських заощаджень (а це понад 130 млрд.доларів!) в 1992-му році.

3. Ми не маємо ніяких пояснень, чому ціна для України вища за ринкову ціну на російський газ для споживачів у Європі за довгостроковими контрактами.

4. Головне, що, підписавши вчорашній газовий пакет, Україна погодилась (а ЄС не заперечує) далі жити не скорочуючи споживання газу. Тобто, всі погодились законсервувати радянську систему на території України.

Богдан Соколовский Богдан Соколовский , Экс-уполномоченный Президента Украины по международным вопросам энергетической безопасности Богдан Соколовский
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram