ГоловнаЕкономікаДержава

Оцінювачів вчитимуть у супермаркетах та більярдних? Ч.2

Щодня в Україні продається близько 700 житлових приміщень. Кожен продаж передбачає оцінку нерухомості задля сплати податків та наповнення бюджету. До 1 серпня це робили 3500 професійних оцінювачів. Але хтось у Кабміні вирішив змінити правила гри та захопити ринок оцінки, що вже призвело до скорочення кількості оцінювачів та, відповідно, зростання ціни на цю послугу.

Фото: www.thisismoney.co.uk

З 1 серпня оцінювачі зі старими документами втратили можливість працювати. Кабмін запровадив нові ліцензії, які можна отримати лише після навчання у п’яти спеціальних закладах. В першій частині статті ми вже з’ясували, що деякі з цих закладів розташовані... у супермаркетах та більярдних!

Але нова інформація щодо цих навчальних закладів вражає ще більше. Виявилося, що не всі вони мають ліцензію Міністерства освіти і науки України. Про це свідчить лист Міністерства №2234/1-АК від 2 серпня 2013 року.

Згідно листа Міносвіти, принаймні три господарські структури, де мають вчитися оцінювачі, не отримували ліцензій на право здійснення освітньої діяльності у сфері вищої та професійної освіти:

  • ПОГ «Навчально-методичний центр з питань оціночної діяльності»,
  • ТОВ Навчальний центр «Експерт»,
  • ПОГ «Український інститут управління якістю в оціночній діяльності».

Дивним чином саме ці три структури першими в Україні (2 липня 2013 року) уклали угоди з Фондом держмайна України про професійне навчання оцінювачів.

А з 22 навчальних закладів, де вчилися раніше оцінювачі, Фонд держмайна підписав угоди лише з трьома.

Взагалі-то раніше вимоги до навчальних закладів оцінювачів передбачали, що вони мають бути ліцензованими у Міносвіті. Про це йшлося у Положенні Фонду держмайна «Про порядок укладання угоди про співробітництво з професійної підготовки оцінювачів» від 29.10.2001р №1977.

Але 10 червня своїм наказом Фонд неочікуванно послаблює вимоги до навчальних закладів і замінює «ліцензію Міносвіти» на «документи, що підтверджують можливість здійснення навчання за формами, затвердженими цим Положенням» (абзац четвертий пункту 29 Положення в редакції Наказу Фонду № 799 від 10.06.2013). Іншими словами Фонд держмайна всупереч Закону України «Про освіту» вигадує нові види «вищих навчальних закладів», які не мають ліцензії Міносвіти.

Ці на «скору руку зроблені» структури вже через два тижні після укладення угоди з Фондом держмайна за один день (16.07.2013р.) видали 144 новим оцінювачам нові свідоцтва.

Саме ці три приватні новостворені (2012-13 рр.) структури випустили в світ та продовжують сьогодні плодити псевдоспеціалістів, які ще рік тому торгували будматеріалами та овочами, були диспетчерами вантажних перевезень та шукали кращої долі на сайтах працевлаштування.

 «Український інститут управління якістю в оціночній діяльності» розташований в супермаркеті «РУСЬ»
«Український інститут управління якістю в оціночній діяльності» розташований в супермаркеті «РУСЬ»

Тепер ці декілька сотень людей, які з поняттям «оцінка майна» познайомились місяць тому, визначають вартість майна громадян України. На підставі цих оцінок українці сплачують податки, збори та інші платежі до держбюджету.

Днями Фонд держмайна долучив до переліку обраних ще два суб’єкти господарювання, які складно назвати навчальними закладами. Ніколи раніше вони не займалися навчанням оцінювачів. Це ТОВ «Таврійський інститут додаткової освіти» (Лівадія, Крим) та ТОВ «Західноукраїнський інститут «Оціночна діяльність» (Івано-Франківськ).

Ці заклади не мають ні кадрового, ні навчально-методичного, ні матеріально-технічного забезпечення навчального процесу. Фонд держмайна послабив професійну та практичну підготовку оцінювачів.

В зв’язку з цим постає ряд питань:

  • Хто з Фонду держмайна (з комісії, що відбирає навчальні заклади) прийняв рішення про доцільність укладення угод з суб’єктами господарювання без відповідних ліцензій?
  • Чому Фонд держмайна підміняє поняття «навчальний заклад», який повинен діяти відповідно до законодавства про освіту, господарськими структурами, які ніколи не займались навчальною діяльністю?
  • Чому Фонд держмайна одноосібно в порушення Закону «Про освіту» відміняє ліцензування при навчанні осіб, які мають вищу закінчену освіту? Чому послаблює вимоги до навчальних закладів?
  • Яку легітимність матимуть «старі» липневі кваліфікаційні свідоцтва оцінювачів та свідоцтва керівників оціночної діяльності, після визнання угод про співробітництво з професійної підготовки оцінювачів недійсними?
  • Яку легітимність матимуть сертифікати суб’єктів оціночної діяльності після визнання недійсними свідоцтв оцінювачів та їх керівників?
  • Чому в Міндоходів, РНБО та СБУ не викликає занепокоєння факт наявності, при формуванні доходної частини держбюджету, такої небезпечної структури з ланцюгом причинно-наслідкових зв’язків:

    … → 1 Голова ФДМУ → 9 членів Комісії з тестування навчальних закладів → 5 приватних структур без ліцензії → 144 оцінювача → 45 млн українців (вартість їх майна) → податки і збори в держбюджет…

  •  І останнє питання: хто та невідома персона (чи персони) на початку ланцюга?
Сергій ФільСергій Філь, Відкритий Клуб Незалежних Оцінювачів
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram