Ціни на цукор почнуть підвищуватися взимку через погану якість буряку нового врожаю і подорожчання газу.
Таку думку висловила заступник гендиректора Харківської бісквітної фабрики "Бісквіт-Шоколад" Галина Біда.
"У цьому році прогнози на внутрішнє виробництво цукру не надто втішні через погану якість цукрових буряків. Погодні умови були такими, що цукристість буряка виявилася низькою, і за всіма прогнозами обсяг виробництва, порівняно з минулим роком, знизиться приблизно на чверть", - цитує її "РБК-Україна".
За прогнозом кондитера, нинішня оптова ціна на цукор, яка тримається на рівні нижче 6 грн за кілограм, збережеться ще максимум два-три місяці. Потім цукровим заводам доведеться більше витрачатися на закупівлю сировини. Крім того, на вартість цукру тисне подорожчання газу, який із вересня минулого року коштує на 13% більше.
У підсумку до весни ціна на цукор становитиме вже близько 8 грн за кілограм.
Нагадаємо, 2011 року в Україні було вироблено рекордний за останні три роки обсяг цукру - понад 2,3 млн тонн при внутрішньому споживанні 1,7-1,9 млн тонн. Унаслідок перевиробництва вартість цукру в минулому сезоні (закінчився в серпні) впала на 40%. Але цьогоріч очікують суттєвого зниження як врожаю буряків, так і, відповідно, виробництва цукру.