ГоловнаЕкономікаФінанси

HSBC: Україна дозволить гривні впасти

До грудня національна валюта може подешевшати на 10%.

HSBC: Україна дозволить гривні впасти

Британський банк HSBC припускає, що Україна дозволить гривні подешевшати на 10% до грудня, щоб відновити співпрацю з Міжнародним валютним фондом.

"Що швидше відбудеться девальвація гривні, то краще буде для платіжного балансу, економіки та ринків", - цитує Bloomberg Олександра Морозова, економіста HSBC щодо Росії, України та Казахстану.

На його думку, українська валюта залишиться під тиском, оскільки не схоже, щоби світовий попит на сталь - основний експортний товар України, відновився найближчим часом. Економіст HSBC також вважає за необхідне зниження курсу гривні до 11 грн/дол. до кінця 2013 року.

Нагадаємо, гнучкий валютний курс є однією з головних вимог МВФ для продовження співпраці з Україною. Незважаючи на це, українська влада стверджує, що курс гривні найближчим часом залишиться стабільним. У бюджеті-2013, за словами прем'єр-міністра Миколи Азарова, курс гривні закладено на рівні 8,11-8,20 грн/дол.

Водночас українці не вірять у стабільність гривні та вважають за краще запасатися доларами. Чисте скуповування валюти населенням у вересні становило $1,8 млрд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram