ГоловнаЕкономікаФінанси

Українці встановили рекорд зі скуповування доларів

Чиста купівля валюти становила $1,8 млрд.

Українці встановили рекорд зі скуповування доларів
Фото: Макс Левин

Незважаючи на спроби влади переконати українців у стабільності гривні, у вересні вони почали ще активніше купувати валюту в банках.

Чиста купівля валюти (різниця між купленою і проданою банкам) населенням становила $1,802 млрд, повідомляє РБК-Україна із посиланням на дані Національного банку. Це найвищий показник цього року, він у 2,5 разу більше, ніж у серпні, коли чиста купівля становила "лише" $722,8 млн.

Згідно з даними НБУ, населення в серпні купило в банках валюти на $2,910 млрд, а продало лише на $1,108 млрд.

При цьому банківські вклади фізичних осіб у валюті зросли на $611,6 млн і на 1 жовтня становили $21,126 млрд.

Нагадаємо, що на початку вересня було зафіксовано стрибок вартості долара, коли на міжбанку курс сягнув 8,20 грн, а на готівковому ринку ціна доларів сягала 8,30 грн. У Національному банку пояснили, що подорожчання долара було ситуативним і пов'язаним з отриманими напередодні банками рефінансуванням у розмірі 3,8 млрд грн. Регулятор сподівався, що банки пустять ці кошти на кредитування, однак частина з них потрапила на валютний ринок. У підсумку попит на валюту значно перевищив її пропозицію, що й спричинило послаблення гривні.

Через подорожчання долара різко зріс попит на нього і в обмінних пунктах, унаслідок чого деякі банки навіть обмежили продаж валюти.

Прем'єр Микола Азаров вважає, що це банки змушують "простих людей купувати нікому не потрібні долари", провокуючи валютну істерію.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram