ГоловнаЕкономікаФінанси

НБУ покарає шалапутів, через які впала гривня

Регулятор проводить інспекційні перевірки.

НБУ покарає шалапутів, через які впала гривня
Фото: Макс Левин

Національний банк застосує жорсткі санкції до банків, які спрямували кошти рефінансування, що їх отримали від НБУ, на валютний ринок, що призвело до різкого подорожчання валюти на міжбанку 4 вересня.

Про це на прес-конференції заявив голова ради НБУ Ігор Прасолов. "Я їх (банки) не знаю, але по руках дадуть, я думаю, добре. А то тільки-но ми даємо ліквідність, обов'язково якийсь шалапут гроші "зажене" на валютний ринок", - поскаржився він.

Зазначимо, що перед цим директор генерального департаменту грошово-кредитної політики НБУ Олександр Арсенюк на прес-конференції заявив, що санкції за направлення коштів рефінансування на валютний ринок не передбачені законодавством.

Але при цьому НБУ може покарати банки, які спровокували паніку на міжбанку своїми діями, такими як, наприклад, виставлення завищених котирувань. Нині НБУ проводить інспекційні перевірки на предмет таких порушень.

Нагадаємо, минулої п'ятниці НБУ провів тендер щодо довгострокового рефінансування банків на суму 3,8 млрд грн, частина з яких потрапила на валютний ринок. У понеділок через неробочий день у США банки не змогли задовольнити попит на валюту, який перейшов на вівторок. Підвищений попит і великий обсяг гривні на ринку призвели до того, що долар на міжбанку 4 вересня зріс до позначки 8,20 грн. У середу-четвер доларові котирування знижувалися. На момент закриття міжбанку в четвер доларом торгували на рівні 8,1170-8,1260 грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram