ГоловнаЕкономікаФінанси

Ажіотаж на валютному ринку скоро вщухне, - НБУ

Банкіри не бачать причин для знецінення гривні.

Ажіотаж на валютному ринку скоро вщухне, - НБУ
Фото: vestikavkaza.ru

Ажіотажний попит на іноземну валюту, який спостерігається на валютному ринку України, найближчим часом зникне.

Таку думку на прес-конференції висловив Сергій Кораблін, директор департаменту аналізу та прогнозування грошово-кредитного ринку Національного банку. "Мине три-чотири дні і, я абсолютно впевнений, що цей ажіотаж, або напіважіотажні очікування вщухнуть", - заявив він.

На його думку, для знецінення гривні економічних підстав немає, оскільки об'єктивна ситуація в країні загалом сприятлива. Так, за словами банкіра, за вісім місяців поточного року чистий приплив валюти в Україну перевищив $10 млрд. Окрім цього, в країні більш ніж рік спостерігають тенденцію до зниження темпів інфляції. І по-третє, в країні зростає економіка - за квітень-липень ВВП країни збільшився на 3%.

Представники опозиції нині виступають і кажуть, що гривня протримається тільки до виборів, а потім обвалиться. А де ж твоя відповідальність перед народом? Ти ж чудово знаєш, що цього не буде, то навіщо ж ти поширюєш такі спекулятивні настрої?

— Микола Азаров, прем'єр України

Кораблін вважає, що ці фактори мають сприяти тому, щоб настрої на валютному ринку були спокійними. При цьому він запевнив, що навіть у випадку зайвого попиту на долари в Нацбанку є можливість збити його.

"У нас цілком достатній обсяг резервів (більш ніж $30 млрд), щоб нівелювати негативні очікування, збити зайвий попит на іноземну валюту, які спостерігаються протягом одного-двох днів", - наголосив банкір.

Нагадаємо, 4 вересня курс долара на міжбанку зріс до 8,20 грн через значне перевищення попиту на валюту над її пропозицією. У Нацбанку пояснили падіння гривні проведенням тендера з підвищення ліквідності комерційних банків на 3,8 млрд грн, частина з яких потрапила на валютний ринок.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram