ГоловнаЕкономікаФінанси

Уряд пропонує вигідну альтернативу валютному депозиту

Нацбанк розпочав друк валютних казначейських зобов'язань для населення.

Уряд пропонує вигідну альтернативу валютному депозиту
Фото: sakhapress.ru

Наприкінці вересня стало відомо, що банкнотно-монетний двір Національного банку України розпочав друк державних казначейських зобов'язань в іноземній валюті. Ці нові для українського ринку цінні папери будуть доступні населенню. Номінал кожного такого цінного паперу становитиме $500, а прибутковість дорівнюватиме 9,2% річних. Причому на здивування експертів, вони вирізняються високою ліквідністю - тобто їх легко і купити, і продати назад державі.

Згідно з офіційним повідомленням НБУ, придбати державні казначейські зобов'язання на загальну суму до 150 тис. грн зможе будь-який громадянин без пред'явлення документів. Якщо сума буде більшою, знадобиться документ, що посвідчує особу. Власники казначейських зобов'язань в іноземній валюті зможуть будь-коли продати їх державному Ощадбанку, пише "КП в Украине".

Як кажуть експерти, прибутковість державних казначейських зобов'язань порівнянна з банківськими валютними депозитами, і, крім того, дохід на них не обкладається податком.

Основна відмінність від ОВДП, які були випущені до цього, полягає в тому, що казначейські зобов\'язання будуть випущені в готівковій формі - паперовій

— Олексій Ткаченко, керівник гендепартаменту банківського нагляду НБУ

"Рівень прибутковості казначейських облігацій привабливий навіть порівняно із середньою річною процентною ставкою за банківськими вкладами у доларах США, яка зараз у середньому становить 8%, - говорить головний економіст інвесткомпанії Dragon Capital Олена Белан. - Парламент нещодавно звільнив інвестиційний дохід фізосіб за держоблігаціями від оподаткування, що нарівні з високою ставкою прибутковості і можливістю вільно купувати і продавати папери повинно зробити цей інструмент цікавим для населення, яке воліє зберігати заощадження в іноземній валюті".

Окрім того, важливою перевагою казначейських зобов'язань є нульові ризики, оскільки всі виплати за цими цінними паперами 100% гарантовані державою. Тобто вони надійніші, ніж валютні депозити. Для порівняння: вкладникам збанкрутілих банків виплачують компенсації з Фонду гарантування вкладів фізосіб у межах 200 тис. гривень, а для казначейських зобов'язань таких обмежень не існує.

На думку експертів, ці цінні папери дуже швидко набудуть популярності як подарунок - наприклад, від батьків молодятам на весілля. Або будуть використовуватися як предмет застави під банківський кредит або в розрахунках між приватними особами.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram