ГоловнаЕкономікаДержава

У Кабміні скаржаться на надмірну відкритість України для імпорту

П'ятницький пояснив, чому Україна хоче підвищити мита.

У Кабміні скаржаться на надмірну відкритість України для імпорту
Валерий Пятницкий
Фото: podrobnosti.ua

Намір України підвищити ставки митних зборів на більш ніж 300 товарів пов'язаний із тим, що український ринок занадто відкритий для імпортерів.

"Зокрема, якщо згадати м'ясну продукцію, то повинен сказати, що в нас на сьогодні цей ринок найбільш ліберальний. І для багатьох сусідніх, і для далеких країн різниця в рівні тарифного захисту становить приблизно десять разів. Тобто відрізняється навіть не в рази, а в десятки разів", - заявив урядовий уповноважений з питань євроінтеграції Валерій П'ятницький в інтерв'ю ZN.ua.

"І це чомусь нікого не турбує. І ніхто не говорить, що це очевидний протекціонізм. Ми серйозно лібералізували свій ринок, але більше ніхто не хоче робити це", - нарікає урядовий уповноважений.

Нагадаємо, Україна розіслала членам Світової організації торгівлі документ про намір підвищити максимальні ставки мит сотні видів товарів. Ця пропозиція стосується товарів на суму $4,6 млрд. Документ складається з 85 сторінок. У ньому йдеться про те, що Україна готова розпочати переговори та консультації з членами СОТ і просить відповісти до 12 грудня.

У минулому понад 30 країн СОТ ініціювали перегляд митних тарифів, але жодна держава, зазначили в секретаріаті організації, не висувала для перегляду такий великий список.

СОТ і Єврокомісія вже відреагували на ці плани України, висловивши свою стурбованість.

Україна за січень-липень імпортувала товарів на $48 млрд, що майже на $9 млрд перевищує обсяг експорту.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram