ГоловнаЕкономікаФінанси

Україна встановила світовий рекорд з прибутковості депозитів

Відсотки за вкладами в країні можуть зрівнятися тільки з іранськими.

Україна встановила світовий рекорд з прибутковості депозитів

Відсотки за депозитами в національній валюті в Україні є найвищими в світі, що робить гривню найдорожчою валютою.

Середня ставка в країні за вкладами досягає 18,5% річних, до того ж деякі банки пропонують до 26% річних за вклади в гривні, пише "Кореспондент".

Депозитні ставки в Україні можуть зрівнятися тільки з іранськими, де пропонують до 18% за вклади в місцевому реалі. В інших екзотичних країнах, таких як Бангладеш або Шрі-Ланка, відсотки значно нижчі - 12,5%, у М'янмі - 11%.

Якщо курс буде ниже за 8,32, то тримати вигідно в національній валюті, якщо вище за 8,32 - в доларах

— Павло Крапівін, заступник голови правління банку "Контракт"

Водночас у розвинених економіках відсотки за українськими мірками мізерні. У Німеччині за вклади у євро пропонують 1,4%, в США за депозитом у доларі платять трохи більше за 1%. У Швейцарії цей показник для місцевого франка і того менший - лише 0,125%.

Нагадаємо, середній розмір депозитів в Україні, за даними Незалежної асоціації банків, становить близько 7,6 тис. грн. Всього обсяг депозитів в Україні перевищує 345 млрд грн. Найбільше грошей українці тримають у гривні (+182,646 млрд, або 52,9%). Вклади у доларах становлять близько 37,6% від загального обсягу, в євро - 8,6%, в рублі - 0,2%.

Водночас третина українців взагалі не має грошових заощаджень, ще третина вважає за краще зберігати гроші вдома, а не в банках.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram