ГоловнаЕкономікаБізнес

Азаров: збір на утилізацію авто в РФ не зачепить Україну

Прем'єр порадив чекати на остаточне рішення.

Азаров: збір на утилізацію авто в РФ не зачепить Україну
Фото: kmu.gov.ua

Прем'єр-міністр Микола Азаров прогнозує, що утилізаційний збір на автомобілі, який вводить Росія, сподіваючись захистити своїх автовиробників від зростання імпорту через вступ у СОТ, Україну не зачепить.

Про це він сказав журналістам у Броварах Київської області. Він зазначив, що введення Росією утилізаційного збору ніяк не пов'язане із зоною вільної торгівлі СНД і є суверенним правом російської сторони.

"Нам теж ніщо не заважає ввести збір на утилізацію, наприклад, імпортного устаткування, але питання, чи варто це робити. Переговори з російським керівництвом проведено, і нам дали обіцянку всебічно це питання вивчити, і, швидше за все, це питання України не зачепить", - заявив Азаров. Зокрема, за словами прем'єра, у нього є така домовленість з російським колегою Дмитром Медведєвим.

Ну ви ввели збір - ми введемо збір, а далі що буде?

— прем'єр Микола Азаров про розмову з прем'єром РФ Дмитром Медведєвим

Азаров також повідомив, що це питання обговорював Президент Віктор Янукович із президентом Росії Володимиром Путіним під час зустрічі в Сочі. Водночас він зазначив, що наразі жодних рішень на адресу України з боку Росії не прийнято, тому потрібно трохи почекати.

Нагадаємо, Росія - основний експортний ринок для українських компаній. 2011 року з 97,5 тис. вироблених автомобілів близько 30% пішло на експорт саме в цю країну. Основними постачальниками продукції на російський ринок є Запорізький автозавод (входить в "Укравто") і корпорація "Богдан". Обидва підприємства постачають у РФ близько 50% своєї продукції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram