ГоловнаЕкономікаБізнес

Росія вводить нові бар'єри на імпорт авто

Українські автомобільні виробники втратять частину російського ринку.

Росія вводить нові бар'єри на імпорт авто
Фото: vkurse.ua

З 1 вересня в Росії набудуть чинності поправки до закону "Про відходи виробництва і споживання", відповідно до яких у РФ будуть стягувати так званий "утилізаційний збір". Цей новий оброк загрожує українським автовиробникам падінням продажів на російському ринку. Про це пише AUTO-Consulting.

Утилізаційний збір - це плата за ввезення автомобілів на територію Росії, яку імпортери будуть платити відразу після перетину кордону. Ця сума згодом повинна компенсувати витрати на утилізацію автомобіля. Російські виробники просто повинні пообіцяти, що утилізують автомобіль самостійно.

Відповідно, продукція українських автозаводів подорожчає відразу ж на розмір утилізаційного збору. Тоді як російські виробники отримають ще одну конкурентну перевагу.

За попередніми підрахунками Мінпромторгу і Мінекономрозвитку, базова ставка за нову легкову машину може становити 20-45 тисяч рублів (5-11,2 тис. грн). За оцінками AUTO-Consulting, цей збір пошириться на ЗАЗ Chance (Lanos для російського ринку), ЗАЗ Vida і Chery Bonus, які в РФ постачає Запорізький автозавод. Доведеться платити утилізаційний збір і заводу "Богдан" за моделі 2110, 2111 і 2310 та автобуси А20. Обкладатимуть збором українські КрАЗи, автобуси "Еталон", "Отаман", ЛАЗ та ін.

Нагадаємо, український автопром і так скорочує виробництво.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram