ГоловнаЕкономікаФінанси

Серпень і вересень будуть складними для курсу гривні, - економіст

Пропозиція інвалюти падає, а девальваційні очікування зростають.

Серпень і вересень будуть складними для курсу гривні, - економіст
Фото: www.dragon-broker.com

Відтік капіталу через готівковий ринок залишається важливим джерелом тиску на гривню. До того ж серпень і вересень зазвичай є найбільш складними місяцями для українського валютного ринку, говорить LB.ua Олена Белан, старший економіст інвесткомпанії Dragon Capital.

Причина - сезонне зниження обсягу пропозиції інвалюти після літніх відпусток, а також традиційне зростання ділової активності та девальваційних очікувань у цей час.

"Ми очікуємо, що тиск на гривню збережеться в найближчі місяці і вимагатиме від Нацбанку подальших інтервенцій з резервів", - резюмує Белан.

Чистий обсяг купівлі іноземної готівкової валюти через банківські відділення становив у липні $0,8 млрд, що трохи перевищує червневий показник ($0,7 млрд). Таким чином, за даними НБУ за сім місяців 2012 року сальдо купівлі інвалюти через банки становило $4,3 млрд порівняно $5,3 млрд за аналогічний період минулого року.

"Різке збільшення валютних інтервенцій НБУ в липні (до $1,2 млрд із $0,7 млрд в червні), найімовірніше, було викликано збільшенням зовнішньоторговельного дефіциту", - каже Олена Белан. На її думку, попит на готівковий долар не сильно вплинув на ринок, оскільки був частково компенсований припливом інвалюти від іноземних туристів.

Нагадаємо, в раді НБУ не виключають девальвації гривні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram