ГоловнаЕкономікаБізнес

Греція може втратити статус розвиненої країни

Досі статус розвиненої держави ніколи не знижували до такої, що розвивається.

Греція може втратити статус розвиненої країни
Фото: EPA/UPG

Якщо Греція вийде з єврозони, країна ризикує втратити статус розвиненої і повернутися до числа країн, що розвиваються.

З 2001 року Греція має статус розвиненого ринку, проте компанія MSCI Inc, яка відповідає за індекс, що відображає ситуацію на фондових ринках, має намір переглянути його, якщо Афіни вийдуть з єдиного валютного блоку, повідомляє Reuters.

Раніше MSCI ніколи не знижувала статус розвиненої держави до такої, що розвивається, але, на думку думку експертів MSCI, фондовий ринок Греції більше не відповідає вимогам, які висувають до ринків розвинених країн, і такий крок можуть зробити вперше.

Критерії присвоєння статусу розвиненого ринку MSCI включають оцінку інвесторів, розмір фондового ринку країни, обсяг ліквідності і загальний добробут держави. Валюта, яку використовує країна, сама по собі не є визначальним критерієм, однак, на думку експертів, вихід Греції із зони євро спровокує ситуацію, аналогічну до ситуації в Аргентині 2001 року, коли на тлі глибокої кризи обвалилися ВВП і дохід на душу населення. Зараз середній дохід на душу населення в Греції становить $25 тис. і поки що значно перевищує аналогічні усереднені показники в країнах, що розвиваються.

Нагадаємо, за результатами повторних виборів парламенту Греції, перемогли партії "Нова демократія", ПАСОК і "Демократичні ліві сили", які виступають за дотримання угод із кредиторами, що знижує ризики виходу Афін з єврозони.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram