ГоловнаЕкономікаБізнес

У Греції закінчуються гроші

Вжиті Афінами заходи економії ускладнили ситуацію з наповненням держбюджету.

У Греції закінчуються гроші
Фото: EPA/UPG

Бюджет Греції в липні може стикнутися з нестачею 1,7 млрд євро внаслідок різкого падіння доходів у зв'язку з загальною економічною кризою в країні.

Як пише The New York Times, багато що залежатиме від того, чи отримає Греція додатковий транш від Міжнародного валютного фонду, Європейського центробанку і Єврокомісії у розмірі 1 млрд євро. Так звана "трійка" кредиторів очікує результатів виборів у грецький парламент і має намір подивитися, чи буде нова правляча коаліція виконувати зобов'язання, взяті державою раніше.

Проте навіть отримання траншу не гарантує Афінам достатньої кількості коштів для покриття всіх витрат бюджету в липні. Вжиті заходи економії кінець кінцем ускладнили ситуацію з наповненням скарбниці, оскільки різко знизили оподатковувану базу.

Ключовою частиною плану порятунку Греції було збільшення збору податків, оскільки значна частина населення ухилялася від оподаткування протягом довгого часу. Проте криза спричинила зворотний ефект - знайти ухильників стало набагато складніше. Зокрема, це сталося ще й тому, що колектори податків через бюджетну економію позбулися засобів на бензин, який їм потрібен, щоб їздити по країні в пошуках порушників.

В результаті доходи, наприклад, від податку на додану вартість у країні в перші чотири місяці 2012 року скоротилися на 800 млн євро порівняно з аналогічним періодом попереднього року.

Таким чином, тимчасовий уряд залишився перед одним варіантом дії - використовувати кошти, зарезервовані для рекапіталізації грецьких банків. Однак цей крок має схвалити "трійка".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram