ГоловнаКультура

В Україні визначили переможців Шевченківської премії

Комітет найближчим часом внесе подання про присудження премії та проєкт відповідного Указу Президента.

В Україні визначили переможців Шевченківської премії
Фото: maximum.fm

6 лютого відбувся третій фінальний тур конкурсу на здобуття Національної премії України імені Тараса Шевченка 2024.

Про це повідомив комітет Шевченківської премії на своєму сайті.

Члени Комітету розглянули літературно-мистецькі твори у семи номінаціях і шляхом таємного голосування визначили переможців у номінаціях: «Література», «Публіцистика, журналістика», «Музичне мистецтво», «Театральне мистецтво» і «Візуальні мистецтва».

Як повідомили в комітеті, секретаріат, відповідно до положення про Національну премію, найближчим часом внесе подання про присудження премії та проєкт відповідного Указу Президента України.

"Після оприлюднення Указу Президента України про присудження Національної премії України імені Тараса Шевченкам за 2024 рік, на офіційному сайті Комітету буде опубліковано перелік літературно-мистецьких творів і їхніх авторів, удостоєних вищої державної нагороди у гуманітарній сфері, а також вручено новообраним лауреатам Дипломи і Почесні знаки під час урочистих заходів з нагоди 210-річниці з Дня народження Великого Кобзаря, виплачено грошову частину Національної премії в розмірі, який щороку визначає Президент України за пропозицією Комітету", - зазначили в комітеті.

  • 23 січня відбувся другий тур конкурсу серед літературно-мистецьких творів, які висунули на здобуття Національної премії України імені Тараса Шевченка 2024 року. За результатами розгляду творів шляхом таємного голосування до третього туру допустили понад два десятки номінантів, серед яких - Дмитро Лазуткін, Ігор Павлюк, співачка Джамала та ін.
  • Раніше авторки проєкту "Musica Sacra Ukraina" від Open Opera Ukraine Анна Гадецька та Наталія Хмілевська (Даньшина) звернулись із відкритим листом до Комітету Шевченківської премії. У листі йшлося про необхідність переглянути застарілі норми премії, зокрема, у сфері музичного мистецтва. На думку митців, ці норми істотно звужують можливості для відзначення премією актуальних музичних проєктів.
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram