ГоловнаКультура

На відкритті виставки "Чутливість. Сучасна українська фотографія" у МА пройде акція підтримки фотографа Євгена Нікіфорова

 Нікіфоров перебуває під домашнім арештом за звинуваченням у у смертельній ДТП. Співробітники поліції не звернули увагу на напад, жертвою якого був сам фотограф, і внаслідок якого сталося ДТП.

На відкритті виставки "Чутливість. Сучасна українська фотографія" у МА пройде акція підтримки фотографа Євгена Нікіфорова
Фото: https://www.facebook.com/nikiforov1

29 липня о 18:30 на відкритті виставки “Чутливість. Сучасна українська фотографія” в Мистецькому Арсеналі пройде акція солідарності з фотографом Євгеном Нікіфоровим. Нікіфоров - один з учасників виставки, утім він не зможе відвідати її відкриття, адже перебуває під домашнім арештом.

Раніше з відкритим зверненням на підтримку Нікіфорова виступили представники спільноти журналістів, фотографів, операторів і діячів культури. Вони вимагали чесно і неупереджено розслідувати інцидент, що стався в березні 2021 року за участю Нікіфорова.

Нагадаємо, фотографа Євгена Нікіфорова підозрюють у скоєнні ДТП, що призвела до смерті людини. 14 березня в селі Василівка Біляївського району Одеської області чоловік на ім’я Ігор Буздужа відкрив дверцята машини фотографа і, ймовірно, намагався залізти всередину, але водій поїхав уперед. Буздужа пробіг сотню метрів, упав і помер від травм. Нікіфоров і його брат кажуть, що Буздужа погрожував їм і намагався відібрати техніку, а його друг навіть ударив фотографа, тому вони й втекли. Друг загиблого - Олександр Соборов - заявив журналістам, що вони тільки хотіли подивитись відео з дрона. Мовляв, Нікіфоров знімав на відео будинок, до якого загиблий пішов, щоб сходити в туалет.

Того ж дня співробітники поліції Одеської області повідомили Нікіфорову, що його підозрюють у ДТП, а чоловік, який намагався залізти в його авто, загинув, і звинуватили в цьому фотографа.

"При цьому в поліції не було достатньо доказів і реальних підстав для затримання, фактично воно було незаконним, на що неодноразово звертав увагу адвокат Нікіфорова. Нікіфорову закидають частину 2 статті 286 кримінального кодексу України. Разом з тим слідчий у тексті підозри не згадує ні про конфлікт, ні про те, що чоловік здійснив розбійний напад і погрожував братам Нікіфоровим насильством. Також у лікарському висновку про смерть Ігоря Буздужі написано, що причиною смерті стали «численні травми голови», і є приписка, що «пішохід був травмований від зіткнення з легковим автомобілем». Однак як саме лікар це встановив, незрозуміло, ніби йому сказали так написати спеціально", - йдеться у зверненні.

Зі свого боку Євген Нікіфоров 15 березня звернувся до Білгород-Дністровського РВП ГУНП в Одеській області з метою відкрити кримінальне провадження щодо розбійного нападу на нього з метою привласнення знімальної техніки. Проте в поліції цю заяву внесли в ЄРДР лише через два тижні після подання заяви – після скарги адвоката і рішення суду. 

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram