ГоловнаКультура

Мінкульт має намір домагатися санкцій щодо музейників Криму

38 картин Айвазовського 2016 року перевезли до Росії.

Мінкульт має намір домагатися санкцій щодо музейників Криму
Архивное фото
Фото: aroundart.ru/Елена Ищенко

Міністерство культури України розпочало підготовку пропозицій щодо застосування санкцій до директорів та посадових осіб кримських музеїв, причетних до переміщення культурних цінностей через державний кордон України. Про це повідомляє Радіо Свобода.

"Використання музейних предметів державної частини Музейного фонду України, що зберігаються в музейних установах Автономної Республіки Крим та місті Севастополі для експонування на виставкових проектах за межами України є незаконним", - йдеться в повідомленні.

У міністерстві додали, що після анексії Криму "втрачено зв'язок з установами культури, розташованими на території півострова", але Мінкульту вдалося зібрати інформацію про деякі факти переміщення картин з анексованого півострова на територію сусідньої Росії.

За фактом переміщення 2016 року з Криму в Росію 38 картин з колекції Національної картинної галереї імені. В. К. Айвазовського було відкрито кримінальне провадження за статтею 356 КК України (самоправство), зазначили в українському Мінкульті.

Після анексії Криму Росія взяла під свою юрисдикцію всі об'єкти культурного та історичного значення на території Криму. Україна наполягає на приналежності пам'яток українському народу й просить прийняти їх під захист ЮНЕСКО.

Нагадаємо, раніше суд амністував співробітниць маріупольського музею, які віддали 52 картини у Крим.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram